Връзка между глутеновата непоносимост и дефицита на витамин D

Много се пише и дискутира за значението на витамин D. Това е важен витамин, който не се синтезира в тялото. Той се набавя чрез излагане на слънце и защитава имунната система, както и намалява риска от развиване на диабет или рак. У хора с глутенова непоносимост и цьолакия този важен витамин не може да се абсорбира добре, затова при такива пациенти нивото му е ниско. Това може да се установи с лабораторни изследвания на кръв. Лекарят ви ще ви насочи за изследване на чувствителността към глутен, както и изследване на витамин D. Така ще се установи дали трябва да приемате добавки с този витамин и, разбира се, да се излагате повече на слънце.

 

глутеновата непоносимост и дефицита на витамин D

 

За съжаление при някои пациенти с глутенова непоносимост въпреки приемането на добавки не може да се постигне нормализиране на нивото на витамин D. Ето обяснението.

Защо добавките с витамин D не винаги помагат за постигане на нормално ниво

Витамин D е мастно разтворим. Затова той трябва да се приема с някаква мазна храна – малко олио, зехтин, кокосово масло, пълномаслено кисело мляко.

В тънкото черво има изпъкналости, които помагат мазнините да се превърнат в емулсия и да се абсорбират. При пациенти с цьолакия тези изпъкналости са често увредени. Затова усвояването на мазнините е нарушено. Не могат пълноценно да се абсорбират витамините А, D и Е, но има и друго неблагоприятно последствие – засягат се хормоните и се стига до хормонален дисбаланс. Това е така, защото хормоните се състоят от мазнина – холестерол.

 

компенсиране на дефицита на витамин D

 

Защо при безглутенова диета не може да се повиши нивото на витамин D

В идеалния случай премахването на глутена от диетата би трябвало да има като ефект заздравяването на изпъкналостите, абсорбиращи мазнините в тънкото черво. Но тъй като това не се постига при много от пациентите, изключили глутена от менюто си, значи има друг фактор, който влияе на усвояването на витамина.

Този фактор е някакво възпаление или инфекция. Ако пациентът има чревна инфекция, лош баланс на добри бактерии или някакво дръуго възпаление, това пречи на усвояването на витамин D. Трябва да се направят изследвания в Клинична лаборатория ДЕЛПЕМ, за да се установи дали има възпаление и къде е то, а след това да се проведе лечение.

 

безглутенова диета

 

Каква добавка с витамин D приемате?

За съжаление не всички добавки, рекламирани като средство за повишаване на нивото на витамин D, са качествени. Специалистите препоръчват най-вече витамин D3 (холекалциферол), в течна форма. Добавка с основа зехтин съдържа и мазнината, която ще помогне за доброто усвояване на витамина.

Трябва да проверите нивото на витамин D в организма си с клинико лабораторни изследвания преди и след периода на приемане на добавката. Но за да направите изследвания с реалистични резултати, трябва да са изминали поне 10 дни след последния прием на добавката.

 

Следвайте съветите на лекаря за успешно компенсиране на дефицита на витамин D

Следвайте всички предписания и съвети на вашия лекар. Правете си редовни изследвания съгласно изискванията му и обсъждайте резултатите с него. Важно е и да спазвате предписаната от лекаря ви диета.

И не на последно място, излагайте се повече на слънце. Това е най-добрият начин за абсорбиране на „слънчевия витамин“.

Share Button