Възможна връзка на напълняването със състоянието на черния дроб

Черният дроб е от изключителна важност за организма, тъй като от него зависят метаболитните функции. Той извършва обработването на веществата, обезврежда токсините и ги изпраща за извеждане от тялото чрез кръвта.

Освен това в черния дроб се съхраняват важни витамини и минерали, включително желязо и мед, които при необходимост се освобождават и се предоставят на организма.

Този важен орган помага и за разграждането на мазнини, като след разграждането ги съхранява или ги освобождава като енергия.

Черният дроб произвежда жлъчен сок, който по жлъчните канали достига до тънките черва, където помага за допълнително разграждане на мазнините.

Не на последно място, той играе роля за разграждането на алкохол и лекарства, приети от човека.

Тук ще се спрем на ролята на черния дроб за справянето с токсините и как с това може да е свързано напълняването.

 

състоянието на черния дроб

 

Влошаване на чернодробните функции с възрастта

При възраст над 48 години за мъжете и над 38 години за жените чернодробните функции започват да се влошават. Признак за такова влошаване може да бъде напълняването, особено ако начинът на хранене и живот е нездравословен. Разбира се, напълняването може да бъде свързано и с други заболявания, последствия от нездравословния режим – диабет, високо кръвно и други.

 

Черният дроб е главният виновник за напълняването

Много често се цитира значението на щитовидната жлеза за напълняване – особено при намалена функция. Но според Антъни Уилям заболяванията на щитовидната жлеза се причиняват основно от вируси. А вирусите натоварват черния дроб, тъй като се настаняват в черния дроб, преди да атакуват щитовидната жлеза. Натоварването с вирусите и отпадъчните продукти от тях пречи на дроба да функционира и едно от последствията е напълняване. Затова едни от основните клинико лабораторни изследвания при напълняване са тези на черния дроб.

 

Черният дроб е главният виновник за напълняването

 

Освен черния дроб трябва да се изследват и надбъбречните жлези

При напълняване причината може да се дължи косвено на надбъбречните жлези. При проблеми, стрес, тревожност, безсъние на тези жлези е необходимо много голямо количество адреналин. Черният дроб се включва със защитна функция и попива адреналина, за да предпази организма от „разяждащото“ му действие. В защитата черният дроб използва складирани хормони. Старите складирани и новите хормони се свързват и ако състоянието на дроба не е добро, такива съединения от хормони се складират. Това също е причина за напълняване. Ако още не е достигнат пределът на складиране, черният дроб работи по-бързо. А напълняването се дължи на бавно функциониране на дроба.

 

надбъбречните жлези

 

Какво натоварва черния дроб, когато бъде достигнат пределът на складиране

В храните и в околната среда има редица токсични вещества – пестициди, тежки метали и други в селскостопанската продукция, пластмаси, промишлени химикали и други. При достигане на предела на складиране на дроба тези токсини, които се отлагат в организма, започват да пречат много.

Вирусите и бактериите също допринасят за влошаване на чернодробната функция. Особено опасен е Епщайн-Бар вирусът, за който в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ и в редица други лаборатории се тестват много пациенти. Последствия от този вирус са лупус, ревматоиден артрит, синдром на хроничната умора и други. Отпадъчните продукти от Епщайн-Бар вируса допълнително натоварват дроба, който трябва да ги преработва.

По-горе посочихме и голямото количество адреналин, а тук ще добавим и излишъка на кортизол. Те също натоварват много черния дроб.

 

влошаване на чернодробната функция

 

Стеатоза на черния дроб

Когато дробът функционира бавно, пренаситен е с мастни клетки, токсини, отпадъчни продукти от вируси, излишен адреналин, той вече не може да преработва мазнините както при нормален темп на функциониране. Така се натрупват мастни клетки, включително и от външната страна на дроба. Получава се чернодробна стеатоза.

 

Стеатоза на черния дроб

 

Натрупване на мастни клетки и в сърцето и артериите

Рисковете за здравето са много големи, защото започва натрупване на мастни клетки и в червата, след това и в сърцето и в артериите. Това води до напълняване. Обикновено се повишава нивото на гликирания хемоглобин, което се проследява чрез лабораторни изследвания на кръв.

 

Натрупване на мастни клетки и в сърцето и артериите

 

Задържане на течности

Когато лимфната система поема филтрирането от изтощения черен дроб, в организма се задържат течности. От дроба се отделят отпадъчни вещества, те се предават в лимфната система, но тъй като течността е гъста, лимфните канали се задръстват и се стига до задържане на течности. То също допринася за подпухване и увеличаване на теглото.

 

Задържане на течности

 

При напълняване потърсете съвета на лекаря си за изследвания и насочване към специалисти. Ако имате проблеми с черния дроб, рисковете за здравето са големи и трябва да започнете бързо лечение.

Share Button