Глутенова непоносимост в лека степен и като автоимунно заболяване

Глутенът се коментира все по-често във връзка със здравословни проблеми. Това е белтък, съставка на повечето житни култури. Благодарение на неговата еластичност бухват печивата, приготвени с брашно от такива култури. Поради това му свойство е получил това название, произхождащо от латинската дума за лепило.

Все по-често се препоръчва безглутенова диета, за справяне с редица здравословни проблеми. Причината за успеха на диета без консумация на съдържащи глутен храни е това, че глутенът е алерген. За да се установи дали пациентът има непоносимост към този белтък, са необходими лабораторни изследвания на кръв. Пациентите, за които се установи, че имат глутенова непоносимост, трябва да внимават да не консумират не само храни, съдъжащи брашно от пшенца, ръж, овес, ечемик, а и други продукти, в които се съдържат малки количества глутен – като бира, някои шоколади и други продукти. Информацията за състава на продуктите е важна за такива хора, които трябва да проверяват дали храните, които искат да купят и консумират, съдържат дори малки количества глутен.

 

Глутенова непоносимост в лека степен

 

Заболяването цьолиакия

Цьолиакия е автоимунно заболяване, при което страдащите от нея имат непоносимост към глутен. Симптомите на цьолиакията включват диария, запек, подуване на корема, анемия, ниско ниво на витамини D и В12 в кръвта. При изследвания в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ се установява дали в кръвта на пациента има специфични антитела. Освен това се правят и хистологични изследвания – взема се биопсия от лигавицата на тънките черва.

За да се получат достоверни резултати, пациентът трябва поне един месец преди изследването да се е хранил със съдържащи глутен храни.

Цьолиакията засяга най-често деца на възраст между 8 и 12 месеца и възрастни – от 40 до 60 годишни. При установяването й у пациент е важно да се прекрати консумацията на съдържащи глутен продукти, за да изчезнат симптомите и оплакванията.

 

Заболяването цьолиакия

 

Други видове непоносимост към глутен

Ще разгледаме и другите видове глутенова непоносимост:

  • алергия към пшеница;
  • неалергична чувствителност към глутен.

 

алергия към пшеница

 

Алергия към продукти, съдържащи пшеница

Това също е алергична реакция, но тя не е автоимунно заболяване, както цьолиакията. При тази реакция в организма се произвеждат IgE-aнтитела, които атакуват съдържащите се в продуктите с пшеница белтъци. Симптомите са сърбеж, обриви, гадене, може да се получи оток на устните и на езика. Но рядко се стига до шокови състояния.

И за установяване на алергия към пшеница се извършват изследвания в Клинична лаборатория ДЕЛПЕМ- Хасково. Трябва да се направят кожно алергични тестове или да се изследват специфични IgE антитела към пшеница. Този вид алергия не се проявява, ако пациентите с нея консумират храни със съдържание на други житни култури – овес, ръж, ечемик.

Пациенти с алергия към пшеница трябва да не консумират продукти със съдържание на тази култура.

 

IgE антитела към пшеница

 

Неалергична чувствителност към глутена

От около десетилетие се обсъжда и неалергичната чувствителност към глутена, която не е автоимунно заболяване. Засега не се предлагат специфични изследвания за установяването на тази чувствителност. Учените посочват, че и при нея с изключването на глутена от храненето пациентът може да се избави от типичните симптоми като главоболие и болки в мускулите и в ставите. По-важно е това, че с прекратяването на консумацията на глутен пациенти със заболявания на щитовидната жлеза, като много разпространения тиреоидит на Хашимото, подобряват състоянието си и изследванията за антитела при тях показват по-ниски стойности.

 

Неалергична чувствителност към глутена

 

Консултирайте се с лекаря си, преди да изключите напълно глутена

Медицинските специалисти често препоръчват ограничаване и дори изключване на глутена не само при цьолакия, но и при по-лека степен на непоносимост към този белтък. Но от друга страна, продължителната безглутенова диета е придружена с рискове от намаляване на нивото на калций и желязо в организма. Вследствие на това нормалната чревна микрофлора намалява почти наполовина и се създават предпоставки за алергии, автоимунни и злокачествени заболявания.

Затова потърсете съвета на лекаря си, който може да ви предпише и добавки за компенсиране на евентуален дефицит на основни елементи в организма.

Share Button