Грижа за здравето и устойчивостта на организма срещу заразни болести

Пандемията от коронавирус промени света. Все по-често специалистите напомнят за хигиенните мерки, които предпазват хората от заразяване, както и за общите грижи за здравето, които повишават устойчивостта на организма.

 

как да сме здрави

 

Хигиената е много важна

Лигавиците осигуряват лесен достъп на вируса до организма. Това включва лигавицата на очите, на носа и на устата. Заразяването е много лесно при пипане на очите, устата, носа с мръсни ръце. Затова честото миене на ръцете е основна предпазна мярка: преди хранене и преди взимане на лекарства, а за тези, които носят контактни лещи – и преди поставянето им.

 

Хигиена и грижи за здравето

 

Ръцете трябва да се мият със сапун или да се почистват с дезинфектант. Дезинфектанти можете да намерите в почти всеки магазин. Носете тубичка с дезинфектант в чантата си, за да я използвате при необходимост извън дома.

 

предпазват хората от заразяване

 

Измиване на плодовете и зеленчуците и други предпазни мерки против внасяне на зараза в дома

Преди консумация измивайте добре плодовете и зеленчуците с вода. Не използвайте дезинфектант при измиването им.

След като влезете в дома, събуйте обувките и оставете връхните дрехи в антрето.

Почиствайте редовно телефона си. Той е средище на много микроби.

Почистването у дома може да се извършва с дезинфектант, с белина или с парочистачка, за да се унищожи вирусът.

 

Почиствайте редовно телефона си

 

Ежедневни грижи за устойчивостта на организма

Важно е да полагате следните грижи за организма, за да бъде устойчив срещу вируса:

  • Хранете се здравословно, с храни, богати на витамини, желязо, цинк. От храните препоръчваме кисело мляко, яйца и риба. Естествено, плодовете и зеленчуците трябва редовно да присъстват на трапезата ви.
  • Ограничете или спрете напълно приема на алкохол и цигари. Консумацията им не е полезна за здравето, особено в този тежък период.
  • Погрижете се за нормално количество сън. Недоспиването отслабва организма. Трябва да спите около 8 часа на денонощие. Най- пълноценният период за сън е преди полунощ, затова по възможност си лягайте не по-късно от 22 часа.
  • Спортувайте или поне ходете пеша. Дори раздвижване за около 30 минути е достатъчно за поддържане на организма във форма. Не е задължително да ходите в център за фитнес упражнения. Потърсете онлайн инструкции, видеа, курсове.
  • Поддържайте редовен контакт с приятелите си. Това изглежда не толкова съществено, но то помага за доброто самочувствие.
  • Ако имате хоби, то ще ви зарежда с положителни емоции и ще помага да се чувствате добре. Сега е време да се занимавате редовно с любимото занимание.

 

бягане за здраве

 

Трябва да се справите с предизвикателството, което всяко вирусна епидемия отправя към човечеството

Периодът на пандемия е времето, когато всеки трябва да мобилизира силите и уменията си за поддържане на форма и висок дух. Приемете заплахата от вируса като предизвикателство, с което трябва да се справите. Трябва да сте сигурни в успеха си.

Такава е и препоръката на Световната здравна организация. Тя съветва хората да си спомнят как са се справяли с предишни трудни ситуации в живота си и какви умения и качества са им помогнали, за да успеят. Епидемията от коронавирус е поредното предизвикателство. Използвайте качествата си и поддържайте форма, в която няма да сте уязвими за зараза. Съставете си списък от мерки, избирайки от горните препоръки, и го спазвайте.

 

Share Button