Грижа за себе си при обостряне на възпалителни чревни заболявания

Възпалителните чревни заболявания (ВЧЗ) са хронични заболявания, които засягат храносмилателния тракт. Най-често срещаните ВЧЗ са болестта на Крон и улцерозният колит. Тези заболявания се характеризират с възпаление на лигавицата на червата, което може да доведе до болка, диария, кръв в изпражненията, умора и други симптоми.

Въпреки че ВЧЗ са хронични, те не са постоянни. Те преминават през периоди на обостряне, когато симптомите се засилват, и периоди на ремисия, когато симптомите се успокояват или изчезват. Обострянията могат да се появят внезапно и да окажат значително влияние върху качеството на живот.

За да се справите ефективно с обострянето, е необходимо да се грижите за себе си, като следвате здравословни хранителни навици, поддържате физическа активност, управлявате стреса и си осигурявате достатъчно сън.

 

възпалителни чревни заболявания

 

Кои са предпоставките за обостряне на възпалителни чревни заболявания

Предпоставките за обостряне на възпалителни чревни заболявания (ВЧЗ) са разнообразни и могат да се различават при различните хора. Някои от най-честите фактори, които могат да доведат до обостряне, са:

 • Нездравословните храни, богати на мазнини, захар, преработени храни, могат да дразнят червата и да стимулират възпалението;
 • Хранителни алергии или непоносимости към определени храни (млечни продукти, глутен, ядки) могат да предизвикат обостряне;
 • Недостатъчна хидратация;
 • Стресът от работа, лични проблеми, финансови затруднения може да предизвика реакции в имунната система, които могат да влошат ВЧЗ;
 • Физически стрес като липса на сън, преумора, инфекции могат да доведат до обостряне;
 • Вирусни и бактериални инфекции;
 • Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) като ибупрофен и напроксен могат да дразнят червата и да предизвикат обостряне;
 • Антибиотиците могат да нарушат чревната флора и да допринесат за обостряне;
 • Други фактори: пушене, прекомерна консумация на алкохол.

Важно е да се отбележи, че всеки човек е различен и може да има различни причинители за обостряне.

 

Нездравословните храни

 

Препоръки за диета при обостряне на ВЧЗ

Храненето е ключов фактор за управление на ВЧЗ, особено по време на обостряне. Правилната диета може да помогне за намаляване на възпалението, облекчаване на симптомите и поддържане на енергийните нива.

Избягвайте храни, които дразнят червата:

 • Млечни продукти: За някои хора млечните продукти могат да влошат симптомите. Опитайте се да намалите консумацията им или да ги замените с безлактозни варианти.
 • Газирани напитки: Газовете в газираните напитки могат да дразнят червата.
 • Кафе и алкохол: Тези напитки могат да стимулират стомаха и да влошат диарията.
 • Пържени храни, мазни храни и сладкиши: Тези храни са трудни за храносмилане и могат да влошат симптомите.
 • Необработени зеленчуци и плодове: Когато червата са възпалени, е по-трудно да се усвоят фибрите. Затова е добре да се консумират варени зеленчуци и плодове.
 • Пикантни храни: Пикантните храни могат да дразнят стомаха и да влошат симптомите.

Яжте храни, които са лесни за храносмилане:

 • Варени зеленчуци: Моркови, картофи, тиква, броколи.
 • Плодове: Ябълки, банани, пъпеш.
 • Нежно месо: Пилешко, риба, пуйка.
 • Овесени ядки: Овесените ядки са богати на фибри, които могат да помогнат за регулиране на храносмилането.
 • Яйца: Яйцата са добър източник на протеин и са лесни за храносмилане.
 • Ориз: Оризът е лесносмилаема храна, която може да помогне за облекчаване на диарията.

Избягвайте пържени храни, мазни храни и сладкиши.

Използвайте леки методи на готвене, като варене, печене, готвене на пара.

Добавете много зеленчуци и плодове към ястията си.

Използвайте подправки, за да добавите вкус без да добавяте сол.

Пийте много вода, чай или бульони, за да предотвратите дехидратация, която е често срещана при обостряне на ВЧЗ.

Слушайте тялото си – всеки е различен и може да има различни реакции на различни храни. Водете дневник на храната си, за да следите кои храни ви карат да се чувствате по-добре, а кои влошават симптомите.

 

храни, които са лесни за храносмилане

 

Препоръки за физическа активност

Въпреки че може да ви се струва странно, физическата активност може да бъде много полезна при обостряне на ВЧЗ. Редовната физическа активност стимулира имунната система и може да помогне за намаляване на възпалението в червата.

Освен това физическата активност стимулира производството на ендорфини, които имат антидепресивен ефект.

Упражненията също така стимулират храносмилателния тракт, което може да помогне за облекчаване на симптомите като запек.

Така например разходките са лесен и ефективен начин да се движите и да получите свеж въздух. Започнете с кратки разходки и постепенно увеличавайте продължителността и интензивността им.

Може да включите и други спортни активности в ежедневието си като плуване, упражнения за разтягане и дихателни упражнения за намаляване на стреса.

Важно е да не се претоварвате и ако се чувствате уморени или ви е трудно да дишате, да спрете и да си починете.

 

спортни активности в ежедневието

 

Управление на стреса

Стресът е често срещан фактор, който може да влоши симптомите на ВЧЗ. Когато сте стресирани, тялото ви освобождава хормони, които могат да стимулират възпалението и да влошат храносмилателните проблеми.

Техники за управление на стреса:

 • Дихателни упражнения: Дълбокото дишане може да помогне за релаксация и да намали нивата на стрес.
 • Прекарване на време в природата: Разходките в парка, посещението на гората или прекарването на време в градината може да ви помогне да се отпуснете и да се повлияете положително.
 • Слушане на музика: Слушането на спокойна музика може да ви помогне да се отпуснете и да намалите стреса.

Търсете контакти с близки хора и приятели, които могат да ви осигурят емоционална подкрепа.

 

Прекарване на време в природата

 

Препоръки за сън и почивка

Сънят е време, когато имунната система се възстановява и се подготвя за борба с инфекции. Недостигът на сън може да отслаби имунната система, което може да увеличи риска от обостряне на ВЧЗ.

Добрият сън може да помогне за управление на стреса, а недостигът му допринася за промени в настроението, като раздразнителност, тревожност и депресия.

Сънят е време, когато храносмилателната система може да си почине и да се възстанови. Недостигът на сън може да влоши храносмилателните проблеми.

Съвети за подобряване на съня:

 • Релаксираща атмосфера: Създайте спокойна и комфортна атмосфера в спалнята си. Избягвайте силна светлина, шум и топлина.
 • Рутинни дейности преди лягане: Създайте си релаксираща рутина преди лягане, която ще ви помогне да се отпуснете и да се подготвите за сън. Например: топла вана, четене, слушане на спокойна музика.
 • Избягване на кофеин и алкохол преди сън: Кофеинът и алкохолът могат да пречат на съня. Избягвайте ги няколко часа преди лягане.
 • Редовен режим на сън: Опитайте се да си лягате и да се будите по едно и също време всеки ден, дори в почивните дни.

 

Препоръки за сън и почивка

 

Възпалителните чревни заболявания (ВЧЗ) могат да бъдат изтощителни и предизвикателни, но с правилното лечение и грижа за себе си е възможно да се управляват симптомите и да се подобри качеството на живот.

Почивката, хидратацията, спазването на диета с ниско съдържание на фибри и мазнини и физическата активност ще ви помогнат да преодолеете стреса и да облекчите симптомите, така че да се чувствате в по-добра форма през целия ден.

 

Share Button