Грижете се за зрението, като хапвате храни, които очите ви „обичат“

Как да се грижите за зрението – когато ви попитат за това, се сещате за четене при достатъчна светлина, почивки при работата на компютър и други общоизвестни правила. Общото ви добро здраве също гарантира добро зрение, затова не пропускайте редовните лабораторни изследвания на кръв, за които ви изпраща лекарят ви.

 

грижа за зрението

 

Ще ви напомним и за това, че очите „обичат“ определени храни. Те са полезни за зрението и трябва да присъстват в храненето ви. За здрави очи по този начин си набавяте така полезните за тях витамини. Определени микроелементи също са важни за доброто зрение.

Ако е необходимо, лекарят ви ще ви предпише и добавки с витамини и микроелементи, но ще ви препоръча и да допълвате наличността им в организма с консумиране на определени храни.

Кои са основните витамини, важни за здрави очи

За добро зрение са важни витамини А, Е и С. Ето ролята им за зрението и с кои храни можете да поддържате доброто им ниво в организма.

  • Витамин А

Това е витамин, от който зависи здравето на ретината, роговицата и конюнктивата. Ако организмът изпитва дефицит на витамин А, очите страдат от сухота. Продължителен недостиг на този витамин може да предизвика така наречената кокоша слепота.

За да си набавяте витамин А, включвайте в храненето си повече животински продукти – яйца, черен дроб, мазна риба. От зеленчуците можете да си набавяте витамин А от консумиране на тиква и батати, а от плодовете особено полезно е мангото.

  • Витамин Е

Прозрачността на очните среди зависи от витамин Е. Поддържайте нивото му в организма си, като редовно ядете ядки и семена. Рибата също е полезна в това отношение, а от плодовете ще изтъкнем авокадо и манго.

  • Витамин С

Освен за целия организъм, витамин С е важен по-специално за зрението, тъй като допринася за образуването на колаген – важен елемент, изграждащ редица елементи на окото (роговица, склера, стъкловидно тяло и други). Цитрусовите плодове са богати на витамин С. Консумирайте и ягоди, за да си набавяте този важен витамин. От зеленчуците включвайте в храната си зеле, спанак, броколи, брюкселско зеле.

 

витамини, важни за здрави очи

 

Защо лутеинът е важен за добро зрение

В рекламите за подържане на добро зрение редовно се споменава лутеинът. Той се нарича още и каротеноиден витамин. Той защитава зрението от ултравиолетовите лъчи и от вредната светлина от екраните на мониторите. Освен това поддържа здрава ретината и намалява чувството на напрежение и умора в очите.

Особено препоръчван е лутеинът при хора с голяма степен на късогледство, далекогледство и астигматизъм.

За да си набавяте редовно лутеин, консумирайте боровинки, киви, грозде, а от зеленчуците – листни зеленчуци, тиквички, зеле, броколи. Полезен е и яйчният жълтък.

 

лутеинът е важен за добро зрение

 

Микроелементи важни за зрението

Тези микроелементи са селен и цинк.

  • Селен

Селенът подпомага образуването на витамин Е и така допринася за поддържане на добро зрение. Набавя се с консумация на спанак, риба тон, телешко и пуешко месо, бразилски орехи.

 

Селен за зрението

 

  • Цинк

Нивата на цинка в организма са важни за макулата, която гарантира зрителна острота и усещане за цветове. Храните, с които можете да си го набавите, включват боб, говеждо, кашу.

Погрижете се за зрението си, не само ако имате късогледство или далекогледство. Доброто зрение е важно за всеки и набавянето на основните витамини и микроелементи ще ви помогне да го поддържате.

 

храни съдържащи цинк

Share Button