Грижи за ставите и изследвания при ставни болки

Все повече хора се оплакват от болки в ставите. Навременната диагностика с използване на резултати от изследвания в клинична лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, помага за определяне на състоянието на ставите при оплаквания като болки и скованост.

грижа за ставите снимка: https://www.pats-pilates.co.uk

На какво се дължи увреждането на ставите

Проблемите със ставите, по-трудна подвижност и болки, могат да се получат на първо място при претоварването им. А претоварване може да се получи и поради натрупване на излишни килограми, не само поради тежка физическа работа или усилено трениране на спорт.

Други благоприятни условия за увреждане на ставите се създават при редица заболявания, като например артрит и подагра. Те увреждат хрущяла в ставите.

Метаболитните нарушения са третият фактор, който ще посочим сред виновниците за увреждане на ставите.

При хирургични операции също могат да се създадат условия за увреждане на ставите.

Не на последно място, наследствената предразположеност към заболяване на ставите също играе голяма роля.

болки в ставите снимка: https://www.everydayhealth.com

 

Изследвания, които помагат за диагностика на състоянието на ставите

Този витамин е важен за поддържане на здравето на костите. Болките в ставите могат да се дължат на недостатъчно количество от този витамин в организма. Но за реални резултати от изследванията трябва приемът на добавки с витамин D да се спре две седмици преди провеждането на кръвни изследвания.

  • Изследване на CRP – С-реактивен протеин

Това изследване помага за преценяване на възпалителните процеси в организма. CRP обикновено се увеличава, когато има възпаление на ставите.

  • Изследване на ASO – антистрептолизинов титър

Това е изследване за наличие на стрептококови инфекции, които често водят до ревматизъм, а артритът и болките, които го придружават, често са симптоми на ревматизъм. За това изследване в медико-диагностична лаборатория ДЕЛПЕМ е важно да се проведе след като е изминала поне една седмица след прекарана стрептококова инфекция. Установяването на антитела означава, че е прекарана такава инфекция. За изключване на скорошно прекарване на стрептококова инфекция изследването трябва да се направи още веднъж.

  • Изследване на RF – ревматоиден фактор

Изследването се провежда, за да се установи дали пациентът има ревматоиден артрит. Но дори резултатът да е отрицателен, това не означава определено отсъствие на заболяването. Необходими са допълнителни изследвания, за да се установи окончателно наличието или отсъствието на ревматоиден артрит.

  • Изследване на калий

Калият е един от основните елементи, които са важни за здравето и особено за здравината на костите. Той е на трето място по количество в тялото. От това количество 20% се намира в костите, в черния дроб, и в червените кръвни клетки. Освен важната си роля за предпазване на сърцето калият е важен за запазването на плътността на костите.

  • Изследване на фосфор

Както калият, така и фосфорът допринася за здравината на костите и ставите. Изследването на нивото му е част от цялостната диагностика при оплаквания от болки в ставите.

Факторите за запазване на здравето на ставите

Правилното хранене и редовното движение са много важни за съхраняване на здравето на ставите. Тези фактори се коментират често. Тук ще подчертаем и правилната стойка, която е също така важна, колкото и умерената диета и умереното физическо натоварване.

Сядането с изправен гръб за работещите на бюро е задължително. Ако стойката не е правилна, всяко ставане и сядане напряга излишно тялото и особено ставите. Периодичното ставане за раздвижване също има важно значение – така се избягват схващанията в мускулите и болките в ставите.

изследвания за ставите снимка: https://www.nirschl.com

Share Button