Гърлен секрет: всичко, което трябва да знаете

Жлезите в гърлото и носа произвеждат от 1 до 2 литра слуз всеки ден.  Този секрет, състоящ се от слюнка и клетки от лигавицата на гърлото, изпълнява редица важни функции:

 • Да предпазва гърлото от инфекции. Лигавиците в гърлото произвеждат слуз, която помага да се хванат и отстранят чужди тела и бактерии.
 • Да овлажнява гърлото. Слюнката помага да се поддържа гърлото влажно и да се предотврати изсъхването.
 • Да омекотява храната. Слюнката помага да се омекоти храната, така че да бъде по-лесна за преглъщане.

Въпреки че постоянно поглъщаме слуз, осъзнаваме този процес едва когато той се увеличи и започне да предизвиква дразнене в гърлото.

 

Гърлен секрет

 

Причини за гърлен секрет

Гърленият секрет може да бъде прозрачен, бял, жълт или зелен. Цветът на гърления секрет може да варира в зависимост от причината за неговото образуване.

Хипертрофията на носната лигавица или задна хрема, настинките, грипът и сезонните алергии са някои от честите виновници. Разбирането на тези механизми и причините за проблемите с гърлен секрет може да бъде първата стъпка към ефективното им справяне.

 • Инфекции

Инфекциите на гърлото, като настинка, грип или стрептококи в гърлото, могат да причинят гърлен секрет.

 • Алергии

Алергиите към прах, полени, животински косми или други алергени могат да причинят възпаление на гърлото и гърлен секрет.

 • Ринит

Ринитът е възпаление на носната лигавица. Той може да причини гърлен секрет, тъй като течността от носа се стича по задната част на гърлото.

 • Суха устна кухина

Сухата уста може да причини гърлен секрет, тъй като слюнката е необходима за овлажняване на гърлото.

 • Тютюнопушене

Тютюнопушенето може да причини възпаление на гърлото и гърлен секрет.

Гърленият секрет обикновено е безболезнен. Той може да бъде придружен от други симптоми, като болки в гърлото, възпалено гърло, кашлица или треска.

Ако имате гърлен секрет, важно е да се изследва, за да се определи точно причината и най-подходящо лечение.

 

Причини за гърлен секрет

 

Гърлен секрет – митове и истини

Мит 1: Гърленият секрет е винаги признак на инфекция.

Истина: Гърленият секрет може да бъде причинен от различни фактори, включително инфекции, алергии, ринит, суха уста и тютюнопушене. Ако гърленият секрет е придружен от други симптоми, като болки в гърлото, възпалено гърло, кашлица или треска, тогава е по-вероятно да е признак на инфекция.

Мит 2: Гърленият секрет е опасен.

Истина: В повечето случаи гърленият секрет не е опасен. Той е естествена защитна функция на тялото. Въпреки това, ако гърленият секрет е тежък или придружен от други симптоми, тогава е важно да се консултирате с лекар, за да се изключи наличието на инфекция или друго медицинско състояние.

Мит 3: Гърленият секрет може да се излекува с лекарства без рецепта.

Истина: Ако гърленият секрет е причинен от инфекция, лекарят може да предпише антибиотици или други лекарства. Ако гърленият секрет е причинен от алергии, лекарят може да предпише антихистамини или други лекарства. В повечето случаи обаче гърленият секрет ще отшуми сам в рамките на няколко дни.

Мит 4: Гърленият секрет може да се предотврати чрез избягване на контакт с хора, които са болни.

Истина: Въпреки че избягването на контакт с хора, които са болни, може да помогне за намаляване на риска от заразяване с инфекция, то не е напълно ефективно. Инфекциите могат да се предават и чрез въздушен път или чрез контакт с повърхности, замърсени с вируси или бактерии.

 

Как да се отървете от гърлен секрет

Лечението на гърлен секрет зависи от причината за неговото образуване. Ако гърленият секрет е причинен от инфекция, лекарят може да предпише антибиотици или други лекарства. Ако гърленият секрет е причинен от алергии, лекарят може да предпише антихистамини или други лекарства.

 

домашни средства при гърлен секрет

 

Има и някои домашни средства, които могат да помогнат за облекчаване на гърлен секрет:

 • Пийте много течности

Течностите ще помогнат за разреждане на гърления секрет и ще предотвратят изсъхването на гърлото.

 • Влажнявайте въздуха

Влажният въздух ще помогне за овлажняване на гърлото и ще намали дразненето.

 • Използвайте гаргара с топла солена вода

Гаргарата с топла солена вода може да помогне за почистване на гърлото и намаляване на възпалението.

Ако гърленият секрет не се подобри или се влоши, важно е да се консултирате с лекар и да направите необходимите клинико-лабораторни изследвания.

 

Share Button