Дефицит на хром – признаци и последствия

Микроелементите са в много малко количество в организма, но значението им е много важно. Един от основните микроелементи е хромът. Названието му произлиза от гръцката дума за цвят и е дадено пради факта, че повечето съединения, в които участва, са в ярък цвят.

Хром се съдържа в мозъка, в мускулите, в надбъбречните жлези и най-много в черния дроб и бъбреците. Освен това хромът присъства в състава на всички мазнини. Той е важен за синтеза на холестерол и за глюкозния метаболизъм.

При дефицит или излишък на този микроелемент се стига до неблагоприятни последици за здравето. Затова трябва да се извършат клинико лабораторни изследвания.

 

Дефицит на хром

 

Хромът и значението му за организма

При недостиг на хром една от възможните причини е инсулинова резистентност. За да не се стигне до диабет тип 2, трябва да се извършат необходимите изследвания и да се спазват предписанията на лекаря.

Признаците на дефицит на хром включват:

 • затлъстяване;
 • хиперхолестеролимия – високо ниво на лош холестерол;
 • повишен риск от сърдечна недостатъчност;
 • забавяне на растежа;
 • повишена концентрация на серумни мазнини;
 • изпитване на неприязън към алкохол.

 

 

Дефицитът на хром има последствия както за въглехидратната, така и за мастната обмяна. Затова затлъстяването е един от типичните признаци за този дефицит.

Изследванията в медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ при съмнения за недостиг на хром са важни, защото той се отразява върху сърдечната дейност, макар и индиректно.

При дефицит на хром се забавя и извеждането на токсините от организма.

Излишъкът от калций също може да причини дефицит на хром, затова по преценка на лекаря може да са необходими изследвания на нивото на калция в организма.

 

Хромът и значението му

 

Излишък на хром

При повишено ниво на хрома в организма пациентите изпитват алергии, нарушава се бъбречната и чернодробната функция когато се приемат добавки с хром.

 

Какво е необходимото дневно количество хром

Дневното средно количество хром, необходимо за организма, е от 50 до 200 микрограма.

При спортистите, както и при бременните жени, е необходимо малко по-голямо количество, от 150 до 200 микрограма.

Ако водите заседнал живот, без много физическо натоварване, необходимото количество хром дневно е под средната норма – 25 до 35 микрограма.

Лекарите преценяват необходимостта от хром дневно и в зависимост от начина на хранене на пациентите. При приемане на повече сладка и мазна храна е необходимо количество два пъти повече от средната норма.

Всъщност точно консумацията на рафинирани храни, съдържащи захар, бяло брашно, сладки, пиенето на газирани напитки неминуемо води до недостиг на хром.

Друг неблагоприятен фактор е липсата на физическа активност.

Стресът също може да причини дефицит на хром.

 

необходимото дневно количество хром

 

Ако имате дефицит на хром

При недостатъчно количество хром в организма се препоръчват следните храни:

 • бирена мая;
 • трици;
 • зърнени храни;
 • говежди черен дроб;
 • морски риби.

 

дефицит на хром

 

Преценка на нивото на хром и спазването на диета и физическа активност

При признаци за дефицит или излишък на хром лекарят преценява кои фактори са възможните причинители, като се основава на съответните изследвания в клинична лаборатория ДЕЛПЕМ.

При дискомфорт, затлъстяване, високо ниво на холестерол и другите типични признаци на дефицит на хром лекарите ще ви препоръчат и диета с богати на хром храни. При необходимост ще ви назначат и допълнителни изследвания и лечение.

Share Button