Една от причините за трупане на килограми – дефицит на йод в организма

Ако въпреки добрите резултати от основните лабораторни изследвания продължавате да поддържате наднормено тегло, причината може да е недостиг на йод в организма.

дефицит на йод в организма снимка: https://www.cbsnews.com

 

Значението на йода

Йодът е основен елемент в обмяната на веществата. Този елемент съставлява 65% от хормините, отделяни от щитовидната жлеза. Той регулира хормоналния баланс, имунните функции, гарантира здрав сън.

Нарушенията в нормалното ниво водят до проблеми, а при недостиг, който често се наблюдава, започва трупане на килограми.

Симптомите, които показват дефицит на йод

Симптомите, които трябва да ви подскажат, че е време за изследване на йодното ниво в клинична лаборатория ДЕЛПЕМ, включват уморяемост, смущения в спането, задържане на течности. Ноктите стават чупливи, може да се наблюдава косопад.

снимки: https://www.medicalnewstoday.com

 

Кои са причините за ниското ниво на йод

  • Храни, съдържащи гоитрогени

Ако консумирате големи количества зеле и негови разновидности, трябва да знаете, че това допринася за намаляване на йода в организма. Не консумирайте прекалено много зеле, броколи, карфиол, брюкселско зеле, китайско зеле, ряпа, алабаш. Тези зеленчуци съдържат така наречените гоитрогени – те пречат на действието на ензимите, които са свързани със синтезирането на хормоните на щитовидната жлеза. За да се отстранят гоитрогените, зелето трябва да ферментира или да се сготви. Към храните, съдържащи гоитрогени, спада и соята, някои ядки като бадемите, а също и някои плодове – ягоди и праскови. Не консумирайте тези храни повече от 3-4 пъти седмично.

  • Заболявания на червата

Друга причина за намаленото йодно ниво може да бъде чревно заболяване, поради което някои вещества, включително йод, не могат да се абсорбират пълноценно.

  • Бедна на йод почва и продукти от замърсени морски територии

Всъщност, както казват, за доброто ниво на йод допринасят земята и морето. Ако живеете в район, в който съдържанието на йод в почвата е ниско, културите, които се отглеждат в този район, също няма да съдържат достатъчно йод. Морските продукти от океаните са по-чисти от тези, уловени в морета близо до оживени промишлени райони.

Храните, от които се набавя йод

Йодът се съдържа главно в морските дарове, както и в млечните продукти. При прием на недостатъчно от тези основни храни се появява дефицит, който причинява дискомфорт и напълняване.

Други богати на йод храни са тиквичките, зеленият боб, пълнозърнестите продукти.

Продуктите трябва да са по възможност от чисти източници. Морските дарове не са много за предпочитане, тъй като могат да съдържат неорганичен натрий и токсични метали.

Снимки: https://www.theolivepress.es

Допълване на диетата с добавки

След преглед от лекар ендокринолог и установяване на йоден дефицит чрез клинико лабораторни изследвания може да добавите към правилната диета и добавки, ако лекарят прецени, че са необходими.

Използване на йодирана сол

Йодираната сол може да се използва, но в малки количества, за да не се приемат прекомерни количества йод. Освен това, за да се запази йодът в нея, тя трябва да се добавя към ястие, което е студено, тъй като йодът се разрушава от топлината.

Share Button