Ето как може да си набавите витамин D през есента и зимата

Дефицитът на витамин D е много разпространен проблем и лекарите препоръчват следене на нивото му чрез лабораторни изследвания на кръв. През лятото той се набавя лесно чрез редовно излагане на слънце. Проблемът е в компенсирането на дефицита на „слънчевия витамин“ през есента и зимата. Затова ще препоръчаме продукти, чрез които може да се повиши нивото му в организма.

 

витамин D през есента и зимата

 

Витамин D е важен за здрави кости

Сред ползите от витамин D най-важна е тази за здравината на костите. Той спомага за абсорбирането на калий в червата. Благодарение на него се постига нормално минерализиране на костите. Важен е за растежа на костите и за здравината им.

При дефицит на витамин D костите стават тънки и чупливи. У децата достатъчното му количество предотвратява развитието на рахит. А у възрастните с достатъчно ниво на този витамин намалява рискът от остеопороза.

 

Витамин D е важен за здрави кости

 

За здрава нервна система

При безсъние, изнервяне и тревожност, състояние на депресия също се препоръчва прием на добавки с витамин D. Той е важен и за здравето на нервната система.

 

за какво е важен витамин Д

 

За здрава кожа, сърдечна система, мозък и очи

Когато се приемат храни и добавки с витамин D, благодарение на съдържащите се в тях Омега3 мастни киселини се подобрява състоянието на кожата, сърцето работи по-добре, кръвоносните съдове стават по-еластични.

Полезно е и въздействието на витамин D върху мозъка. С достатъчно количество на този витамин в организма мозъкът може да се предпази от инсулт.

 

Предпазване от ракови заболявания

Витамин D е и гаранция за предпазване от появата на ракови клетки. Затова е важно да се поддържа нивото му през цялата година, включително през есента и зимата.

 

Правилна диета за набавяне на витамин D

Морските и океански риби трябва да бъдат често в менюто на хора с дефицит на витамин D. Консумирането на херинга и скумрия е много полезно. Установено е, че при живеещите на север народи, в ежедневието на които е редовна консумацията на такива риби, рядко се срещат проблеми с костите, нямат чупливи нокти.

Яйчният жълтък също е добър източник на витамин D.

Още една препоръчвана за компенсиране на недостига на този витамин е черен дроб.

 

диета за набавяне на витамин D

 

Витамин D чрез прием на Омега 3 мастни киселини

След клинико лабораторни изследвания и консултация с лекар можете да приемате Омега 3 мастни киселини.

С приема на препоръчани от лекар количества масло от крил или рибено масло ще подобрите и състоянието на костите, и състоянието на нервната си система.

 

Консумирайте гъби

През есента и зимата подходящите храни за набавяне на витамин D включват гъбите. Те реагират на слънчевите лъчи и синтезират този витамин. Затова се препоръчва консумирането им.

 

Може да се комбинират храните, полезни за набавяне на „слънчевия витамин“

Менюто трябва да включва различните храни, с които може да се набави витамин D, за разнообразно хранене.

Този витамин е мастно разтворим, затова ако храните, които консумирате, не съдържат мазнини или съдържат малко количество от тях, добавете и мазнина, като например зехтин.

 

Без слънцезащитен крем през есента и зимата

За да се използва дори малкото количество слънчеви лъчи през тези сезони, не използвайте слънцезащитен крем, който ще пречи на синтезирането на витамин D.

Share Button