Желязодефицитна анемия – какво трябва да знаем

Това е най-разпространеният вид анемия, който често се наблюдава през зимата. Недостигът на желязо, ако храната, която приемате през този сезон, е бедна на този елемент, също е фактор за развитието й. Тя се среща по-често при жените, поради по-голямото предразположение: те имат по-голяма необходимост от желязо, то се изчерпва по-бързо при бременност и менструация.

 

изследвания в клинична лаборатория Хасково

При симптомите за анемия трябва да си направите изследвания в клинична лаборатория,за да се установи дали причината не е дефицитът на желязо.

 

Възползвайте се от промоционалните цени за изследвания в медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ, които ще установят дали имате желязодефицитна анемия.

 

Симптоми на анемия с дефицит на желязо

Както вече посочихме, отпадналостта и честата умора дори при малки усилия, трудното концентриране трябва да ви подскажат, че може би имате желязодефицитна анемия. Сънят се нарушава и често ви обзема безпокойство? Тези оплаквания също са признаци за анемия поради недостиг на желязо.

Други типични признаци са бледата кожа и чупливите нокти. Дефицитът на желязо може да предизвика и тахикардия. Дори ако изпитвате само един от тези симптоми, е време за лабораторни изследвания, за да се установи дали не сте развили желязодефицитна анемия.

 

Желязодефицитна анемия Източник: http://www.plantbasedpharmacist.com

 

Хроничните кръвозагуби също могат да предизвикат дефицит на желязо и вследствие на това анемия

Ако страдате от гастрит, язва, или ако имате генитални кръвотечения, те също водят до дефицит на желязо.

При тумори на стомаха, на дебелото черво, на бъбреците, пикочния мехур, уретера също са характерни чести кръвозагуби.

Кръвозагуби настъпват и при кръвотечение от носа или при операции.

При чести кръвозагуби ви съветваме да отидете в лаборатория за вземане на кръв за изследване на нивото на желязото и още няколко изследвания, с които се поставя диагнозата желязодефицитна анемия.

Разпознаването на желязодефицитната анемия става не само при наличието на тези симптоми. Необходимо е да се извършат и кръвни изследвания.

 

изследване за анемия Източник: http://www.doktorsea.com

 

Изследвания, които ще ви направят за установяване на анемия поради железен дефицит

За установяване на анемия с дефицит на желязо са необходими няколко изследвания в клинична лаборатория ДЕЛПЕМ Хасково:

Пълна кръвна картина

Това е основното задължително изследване. Извършва се с венозна кръв и включва измерване на основни стойности, най-важните от които са:

  • броят на червените кръвни клетки
  • нивото на хемоглобина
  • средния обем на еритроцитите
  • средния еритроцитен хемоглобин и неговата концентрация

При желязодефицитна анемия тези показатели са понижени:

  • Хемоглобинът е под 130 g/l при мъжете и под 120 g/l при жените. Когато анемията е под 60 g/l, тя е тежка.
  • Еритроцитите са под 4,0 х 1012/l при мъжете и под 3,8 х 1012/l при жените.

 

 

 

Изследване на желязосвързващия капацитет

При това изследване в лаборатория ДЕЛПЕМ Хасково се проверява протеинът, наречен трансферин, който свързва желязото, за да се извършва пренасянето му в кръвта. Нормалните резултати показват насищане на 1/3 от трансферина с желязо.

Нивото на желязото

Нормалното съдържание на желязо в организма е между 4 и 5 грама. От тях основната част, 70%, участва в хемоглобина. Останалите 30% са във формата на феритин и хемосидерин, съхранявани в тъканите. При намаляване на концентрацията на желязо в кръвта организмът започва да използва запасите от тъканите. Изследването на желязото в организма показва дали има дефицит поради използване на запасите, или при по-тежки случаи и тези запаси са използвани.

Изследване на феритин

Феритинът е протеин, свързан с по-голямата част от желязото в организма. Количеството феритин в кръвта показва количеството желязо, налично в организма.

Share Button