Защо витамин В12 е важен за децата и как се преодолява дефицитът му

Детското здраве се обуславя от различни фактори. Правилното хранене, достатъчното движение и разходките на чист въздух са важни за растежа на здрави деца. Освен здравословният живот за здравето са важни и витамините.

За здравето на нервната и сърдечно-съдовата система и мозъка важна роля играе витамин В12. Той е важен и за кръвоносната система и при недостига му може да се стигне до анемия.

 

дефицит на витамин В12  при деца

 

Важно е майките вегетарианки да се изследват за витамин В12 по време на бременността

Ако майката е имала дефицит на витамин В12, бебето може да се окаже също с дефицит. Това се установява между четвъртия и деветия месец след раждането.

Ако майките не консумират животински продукти, те трябва да се изследват за фолиева киселина и В12. Ако се установи дефицит, лекарят назначава прием на добавки, за да се компенсира дефицитът.

 

майките вегетарианки да се изследват за витамин В12 по време на бременността

 

Рискове поради дефицит на В12 за бебетата

Недостигът на В12 се нарича и кобаламинов дефицит. Ако този дефицит не бъде установен и лекуван, може да се стигне до неврологични увреждания и до забавяне на физическото развитие. Особено уязвими за тях са бебетата.

Педиатрите следят внимателно развитието на бебетата и децата, за да ги насочат за клинико лабораторни изследвания на витамин В12, ако има съмнения за недостиг на В12.

 

Защо витамин В12 е важен за децата

 

Риск от развитие на мегалобластна анемия

Необходимото количество В12 е много малко, то се измерва в микрограмове. Ако в организма на бебето или малкото дете има недостиг на витамина, може да се развие така наречената Б12-дефицитна, или мегалобластна анемия.

 

Какви са признаците на дефицит на В12 у децата

Чувството на слабост, лесната уморяемост са типичните признаци, при които педиатърът ви ще ви насочи за кръвни изследвания. Кожата на детето е бледа, лигавиците също. Появява се сърцебиене, детето се оплаква от липса на апетит. Може да се появи диария или запек.

 

признаците на дефицит на В12 у децата

 

Дефицитът на В12 е лесно лечим

Редовното проследяване от педиатъра и извършването на изследвания в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ дават възможност за навременно лечение. Направете необходимите изследвания и следвайте съветите на педиатъра за лечение и преодоляване на дефицита.

 

Изследвания за установяване на дефицита на В12

При дефицит на В12 изследванията показват нисък хемоглобин и ниска стойност на червени кръвни клетки (еритроцити). По тези и други показатели се назначават допълнителни изследвания на пълна кръвна картина и на витамин В12 в серума, за да се установи дали има дефицит на този витамин.

 

Хранене на децата за компенсиране на дефицита на В12

Най-добрият източник на В12 е червеното месо. Богати на него са и яйчните жълтъци. Още един вид храна, която съдържа В12, са субпродуктите. Ако детето, което е с дефицит на този витамин, е преминало на обща храна, се препоръчва да консумира ежедневно такива храни, за да може да се преодолее недостигът на витамина.

 

Хранене на децата за компенсиране на дефицита на В12

 

 

Добавките помагат за справяне с недостига на този така важен за детското развитие витамин. За деца над 4-годишна възраст се предлагат и таблетки за дъвчене с В12. В тях се използва биологично активен коензим В12, който не се нуждае от преобразуване от организма, за да се използва от него. Попитайте педиатъра за съвет относно тези таблетки.

Share Button