Защо е важно да изследвате кръвта си за висок холестерол

Една от важните грижи, които можете да положите за себе си, е редовното изследване за холестерол в Лаборатория „ДЕЛПЕМ“. Високият холестерол крие редица рискове за здравето ви, затова е важно да следите съдържанието на холестерол в кръвта си.

 

Какво е холестерол

Холестеролът е част от клетъчната мембрана. Той играе важна роля за оформяне на клетъчната структура и за функционирането на клетките. Той влиза в състава и на някои хормони. За да се придвижва с кръвта, холестеролът разчита на белтъци – апопротеини. Заедно с липидите, които са мастните кръвни вещества, те образуват липопротеините.

 

Какво е холестерол

 

Понятията „лош“ и „добър“ холестерол

Липопротеините са от три типа, двата от които са известни като „лощ“ и „добър“ холестерол.

Липопротеините с ниска плътност (LDL) допринасят за отлагането на холестерол в съдовете. А липопротеините с висока плътност (HDL) помагат холестеролът да се извежда от организма.

В Лаборатория „ДЕЛПЕМ“ извършваме кръвни изследвания както на LDL, така и на HDL липопротеини. Изследванията ви ще бъдат добри, ако в кръвта ви има ниско ниво на първия вид холестерол и високо ниво на втория вид.

 

Ако изследванията ви покажат високо холестеролно ниво

Обърнете се към вашия лекар за направление за лабораторно изследване на холестеролното ниво в кръвта ви или си направете такова изследване без направление. Както изследването, така и лекарствата за понижаване на холестеролното ниво не струват много, а могат да покажат риск от сърдечно заболяване и дори да предотвратят смърт. С медикаменти нивото може да се понижи дори наполовина.

 

Трябва ли да сте спокойни, че холестеролното ви ниво е нормално, ако сте слаби

За съжаление не само хората с наднормено тегло могат да имат повишено холестеролно ниво. Затова, дори да сте слаби, е добре да следите нивото на холестерола си.

 

Има ли по-голям риск за жените или за мъжете от повишено холестеролно ниво

Повишеното ниво на холестерола не е по-често срещано при единия или при другия пол, затова за всички е добре да следят това ниво.

 

Кои фактори могат да причинят повишаване на холестеролното ниво

Най-големите виновници за повишаването на холестеролното ниво са стресът и нездравословното хранене. Що се отнася до храните, пълномаслените млечни продукти и яйцата са с голямо съдържание на холестерол, особено яйчният жълтък. За да намалите нивото на „лош“ холестерол в кръвта си, трябва да преминете на храни с повече фибри, нискомаслени или обезмаслени млечни продукти, да избягвате жълтъци. За понижаване на нивото допринася яденето на чесън.

 

Статистиката за Европа по отношение на холестерола

В европейските страни холестеролът е вторият по важност фактор за смъртни случаи. Смъртността поради високо ниво на холестерола, което се нарича още хиперхолестеролемия, превишава смъртността, дължаща се на ракови заболявания. По-възрастните хора са в по-голям риск от повишаване на холестеролното ниво.

 

Ако сте пушачи и ако не сте физически активни

Пушенето и липсата на физическа активност са рискови фактори за повишаване на холестеролното ниво.

 

Граници на нормалните стойности на LDL – „лошия“ холестерол

Измерен в mmol/l, LDL трябва да бъде по-малко от 2,6. Стойности от 3,3 до 4,1 се смятат за гранични. По-високи от тези стойности показват високо LDL ниво, а ако стойността е над 4,9, рискът от сърдечно заболяване е много висок.

Share Button