Защо е важно да се следи нивото на витамин В12 в организма

Витамините са важни компоненти в храните, които помагат за поддържане на здравето. Лекарите често назначават лабораторни изследвания на кръв за следене на нивото на витамините D и В12. Витамин Д се споменава редовно, когато трябва да се обърне внимание на здравето на костите и ставите. Днес ще се спрем на значението на витамин В12.

 

изследвания на витамин В12

 

Как се набавя витамин В12

Това е витамин, съдържащ се основно в животинските продукти, затова у вегетарианците често се установява дефицит на В12. Богати на този витамин са говеждото, черният дроб, бъбреците, риби като сьомга и пъстърва, мляко и млечни продукти, яйца и някои други храни. Често се препоръчва при установяване на дефицит на В12 да се консумират често жълтъци от яйца.

 

Как се набавя витамин В12

 

При кои хора има често дефицит на В12

Освен у вегетарианците и веганите, често ниско ниво на В12 се установява при бременните, затова лекарите следят нивото му чрез изследвания на витомин В12 в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково. У хора с чревни проблеми, както и у пациенти, които са имали стомашна операция, също често се наблюдава дефицит на този витамин.

 

Защо В12 е важен за организма

Този витамин е водоразтворим и се абсорбира в стомаха. На първо място, той е необходим за поддържане на нервната система. Участва в метаболитните процеси и в прозиводството на ДНК и на червени кръвни клетки. Има много голямо значение и за нормалното функциониране на мозъка.

Излишъкът от витамин В12, ако има такъв, се съхранява в черния дроб.

 

Защо В12 е важен за организма

 

Признаци на дефицит на В12

При ниво на В12 под минималното кожата пожълтява, човек започва да сменя бързо настроението си, диша по-трудно. Може да се оплаква от шум в ушите. Паметта отслабва, зрението се замъглява. Пациентът може да се оплаква от световъртеж и от изтръпване на крайниците.

При такива симптоми се назначават изследвания в клинична лаборатория за установяване на нивото на В12. Ниското му ниво може да предизвика анемия – той подпомага усвояването на желязото.

Може да настъпят и други сериозни последствия, тъй като той участва в метаболизма в организма. Затова при резултат, който показва дефицит, се предписват добавки и се препоръчва консумация на храни, съдържащи този важен витамин.

 

Признаци на дефицит на В12

 

Кои други групи са рискови по отношение на дефицит на В12

Хора, които консумират много кафе и алкохол, обикновено развиват дефицит на В12. Алкохолът има особено негативни последствия, тъй като уврежда черния дроб, в който се съхраняват запасите от витамини, включително В12.

Ако пациентът е с автоимунно заболяване, също има голяма вероятност да е с дефицит на този витамин. Много често у хора със заболявания на щитовидната жлеза, особено тиреоидит на Хашимото – изключително разпространено автоимунно заболяване, се установява ниско ниво на В12.

С напредването на възрастта нивото на В12 също има тенденция да намалява. Възрастни пациенти трябва често да си правят кръвни изследвания за нивото на този витамин.

Ако пациентът приема инхибитори и антиациди, също има голяма вероятност да се установи дефицит на В12.

При съмнения за недостатъчно ниво на В12 в организма и след провеждане на необходимите изследвания в Медико-диагностична лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, лекарят ви ще ви предпише добавка, съдържаща витамин В12, ще ви препоръча хранителен режим и ако е необходимо, ще ви насочи към специалисти за по-нататъшни прегледи и изследвания.

Share Button