Защо е важно изследването на хомоцистеин

Какво е хомоцистеин

Хомоцистеинът представлява аминокиселина, а аминокиселините са градивните елементи на белтъците в организма. Хомоцистеинът е междинен продукт при метаболизма на метионина. А метионинът е аминокиселина, която се набавя с храната. Организмът не може да я произвежда. Метионинът е важен антиоксидант, който неутрализира свободните радикали при токсични процеси и възпаления. Той е важен и с антисклеротичната си функция и със защитата на черния дроб.

При метаболизма на метионина важно е наличието на достатъчно витамини от група В – В12, В9 (фолиева киселина), В6, В2. Ако количеството на витамините е недостатъчно, нивото на хомоцистеин се увеличава.

 

изследване на хомоцистеин

 

Кога трябва да се направи изследване на хомоцистеин

Тази аминокиселина се изследва сутрин, на гладно. При консумация на белтъчини нивото му се увеличава леко, затова изследването на кръв по друго време на деня няма да даде реалистични резултати.

При анализа на резултатите се вземат предвид типичните нива за отделните групи пациенти. Например у мъжете нивото на хомоцистеин е по-високо, отколкото у жените. С напредване на възрастта нивото му се повишава и у двата пола. А след менопаузата нивата при жените се изравняват с тези при мъжете.

Бременните жени имат по-ниско ниво на хомоцистеин.

 

високите стойности на хомоцистеин

 

Риск за здравето при повишаване на нивото на хомоцистеин в организма

Важно е да не се наруши необходимата плазмена концентрация на хомоцистеин в организма. Нивото му се установява чрез лабораторни изследвания на кръв. При натрупване на хомоцистеин над нормалната концентрация възниква риск от увреждане на централната нервна система и на сърцето, както и риск от усложнения при пациенти със сърдечно-съдови заболявания.

Освен недостиг на витамини от група В нивото на хомоцистеина може да се повиши и при дефицит на цинк.

Екстремно високите стойности на хомоцистеин при изследвания в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ се появяват при наследственото заболяване хомоцистеинурия, дължащо се на генетичен дефект, при което в кръвта и урината се натрупва голямо количество от тази важна аминокиселина. При това заболяване е висок рискът от смъртен изход.

 

нивото на хомоцистеин в организма

 

Важно е навреме да се установи наднорменото ниво на хомоцистеин в организма

Високото ниво на хомоцистеин води до атеросклероза, инфаркти, инсулти и други. При повишена съсирваемост на кръвта, която също е следствие от това високо ниво, има голям риск от образуване на тромби, както и за отслабването на имунната система. Дори малко намаляване на хомоцистеина намалява значително рисковете от инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт.

Затова редовните изследвания на тази аминокиселина в Клинична лаборатория ДЕЛПЕМ са много важни за навременно лечение. При хронично високо ниво на хомоцистеин рисковете за здравето се увеличават многократно.

Важно е не само пациентите със сърдечно-съдови заболявания, но и бременните да се изследват за нивото на хомоцистеин. У бременните нивото му е обикновено понижено. Ако се повиши, това създава рискове за плода, включително отлепване на плацентата или преждевременно раждане.

 

лабораторни изследвания на хомоцистеин

 

Редовни изследвания за пациенти с рискови фактори

Особено важни са редовните клинико лабораторни изследвания на хомоцистеин при пациенти с рискови фактори. Такива са дефицитът на витамини от група В, консумирането на големи количества кафе или алкохол, редовното тютюнопушене.

От заболяванията риск създават диабет, високо кръвно налягане, неблагоприятни стойности на компонентите на липидния профил, бъбречна недостатъчност, хипотиреоидизъм.

Важно е също така не само пациентите в риск, но и роднините им да се изследват за хомоцистеин в Клинична лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, за да се вземат навременни мерки, ако те са също в риск.

За намаляване на рисковете се препоръчва спазването на здравословна диета и здравословен начин на живот.

Share Button