Защо и кога са необходими изследвания на триглицериди

Триглицеридите са мазнини, или липиди, които се намират в кръвта. Образуват се при хранене. Нивото им се установява чрез изследвания на кръв в лаборатория. При обилно хранене и заседнал начин на живот нивото на триглицеридите е високо, а при недостатъчно или нормално хранене и честа физическа активност нивото им е ниско.

 

изследвания на триглицериди Източник: https://zdravlje.eu

 

Защо е важно да се поддържа оптимално ниво на триглицериди

Високото триглицеридно ниво затруднява функционирането на сърцето. За здраво сърце е важно да се поддържат оптимални стойности на триглицеридите, за да може състоянието на сърцето и общото здраве да са добри.

Разликата между триглицеридите и холестерола

И триглицеридите, и холестеролът са липиди. И двата вида липиди се намират в кръвта. Но ролята на холестерола е различна – той участва както в изграждането на клетките, така и в производството на хормони. А триглицеридите осигуряват на организма енергия и съхраняват калориите, които не се използват.

 

високи триглицериди Източник: https://www.drsamrobbins.com

 

Риск от сърдечни заболявания при високи триглицеридни нива

При високи нива на триглицеридите има риск от надебеляване на стената на сърцето, а освен това се стесняват отворите на кръвоносните съдове, които пренасят кръв до сърдечния мускул. Това надебеляване е познато под термина атеросклероза. Атеросклерозата може да причини и смъртен изход – коронарните артерии могат да се запушат и пациентът да претърпи инфаркт. Високите триглицеридни нива водят до атеросклероза на кръвоносните съдове и на мозъка, което създава риск от инсулт.

Затова е важно провеждането на изследвания на триглицеридните нива в клинична лаборатория ДЕЛПЕМ.

 

лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково

 

Контролирането на триглицеридното ниво чрез изследвания

За да се контролират нивата на триглицеридите и при повишени нива лекарят да препоръча диета с по-малко мазнини и калорични храни, трябва да се провеждат изследвания в медицинска лаборатория.

 

нормални стойности на триглицеридите

 

Липиден панел

Изследванията се наричат липиден панел и се извършват сутрин на гладно. Това изследване е начин и за определяне на нивата на добрия и лошия холестерол. Чрез вземане на кръв за изследване за липиден панел на определени от лекаря периоди може да се проследява триглицеридното ниво. Препоръчва се изследванията да се извършват и при млади хора, след 20 годишна възраст, тъй като проблемът с високо триглицеридно ниво вече се наблюдава и в тази възрастова група.

Изследването на липидния панел в лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, спомага за контролирането на триглицеридните нива и намаляване на риска от сърдечни заболявания, инфаркт и инсулт.

Стойности на триглицеридите

За нормални стойности на триглицеридите се приемат нива до 150 mg/dL.

За стойности, които са между 150 и 199 mg/dL, се приема, че са гранични, т.е. не са рискови, но са на границата.

Ако при кръвни изследвания бъдат установени стойности над 200, до 499 mg/dL, те са рискови – високи. Още по-тревожни са стойности над 500 mg/dL – те са свръхвисоки и изискват незабавно вземане на мерки за понижаване на триглицеридното ниво.

Ако освен високи триглицеридни са установени и високи стойности на общия и на лошия холестерол, при ниски стойности на добрия холестерол, рисковете за здравето са особено високи.

Такива резултати от изследвания в медико-диагностична лаборатория ДЕЛПЕМ изискват незабавна консултация с лекар, ако пациентът е с диабет – това повишава риска за здравето.

 

Share Button