Защо не може да отслабнем при намалена функция на щитовидната жлеза

За приемащите елтироксин, които не могат да отслабнат – какви са причините и какви изследвания трябва да се правят

Много хора, преобладаващо жени, имат намалена функция на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм, и приемат елтироксин. Наред с типичните симптоми, като уморяемост и сърцебиене, има още едно неприятно последствие – трупането на килограми. Отслабването се оказва невъзможна задача. Приемате редовно предписаните лекарства, правите си хормонални изследвания, но въпреки спазването на всички ограничения и съвети излишните килограми остават.

напълняване при намалена функция на щитовидната жлеза

Какво представляват хормоните Т3 и Т4

Т3 е хормон, който е активен. Състои се от Т3, който се намира в кръвния серум, и от свободен Т3. Този хормон е най-важният от щитовидните хормони, тъй като въздейства директно на клетъчните ядра. Така се получават и промени в производството на ензими, активизира се метаболизмът и се извършват и други промени, които общо са важни за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Важно е нивото на Т3 да се следи редовно чрез кръвни изследвания.

Т4 не е активен хормон и това е различното между него и Т3. Организмът трябва да го трансформира в Т3, за да може да въздейства върху клетъчните ядра и да допринесе за правилната работа на щитовидната жлеза.

хормоните Т3 и Т4

 

Какви проблеми възникват при трансформирането на Т4 в Т3

У преобладаващата част от пациентите със заболяване на щитовидната жлеза съществуват проблеми при трансформирането на Т4 в Т3. Проблемите у някои са по-малки, а у други по-големи, но обикновено се увеличават с възрастта и с увеличаването на периода на прием на медикаменти. Затова у пациентите с проблеми вместо да се трансформира в свободен Т3, Т4 се превръща в така наречения реверсивен Т3, който действа против щитовидната жлеза. Този реверсивен Т3 пречи на свободния Т3, блокира достъпа му до клетките. Затова дори при прием на големи дози елтироксин неприятните симптоми, свързани с хипотиреоидизъм, продължават да се усещат силно.

Важно е да се изследва Т3

Редовните изследвания на хормона Т3 в медико-диагностична лаборатория ДЕЛПЕМ са много важни. Те дават съществена информация за функционирането на щитовидната жлеза.

Ниско ниво на Т3 и напълняване – какви са причините

Напълняването на пациенти с хипотиреоидизъм, или намалена функция на щитовидната жлеза, често се дължи на неефективната трансформация на Т4 в Т3. При ниско ниво на Т3 е лесно да се качат килограми – проблем, добре познат на много от четящите този материал и на мнозина други.

Хормонът Т3 е един от най-ефективните посредници за производство на енергия от митохондриите. Освен че определя скоростта на метаболизма, той дава на организма усещане за прилив на енергия.

При ниско Т3 метаболизмът е забавен, усещането за умора е силно. А тези два фактора са важни за поддържането на нормално тегло. При достатъчно бърз метаболизъм се изгарят калориите, приети през деня. При забавянето на метаболизма голяма част от тези калории не се изгарят и така се трупат излишни килограми. Чувството на умора допълнително демотивира пациентите, те не се движат интензивно и не успяват да изгорят достатъчно калории.

Лекарства, които забавят трансформацията на Т4 в Т3

Много лекарства забавят тази трансформация – медикаменти за кръвно налягане, за диабет, болкоуспокоителни лекарства, антидепресанти.

Какви изследвания на Т3 трябва да се извършват

Препоръчваме ви следните изследвания, с които да се следи функционирането на щитовидната жлеза:

  • общ (или свободен) Т3
  • реверсивен Т3
  • SHBG – това е глобулин, който свързва половите хормони.

Важно е изследванията да показват не само нормални, но оптимални стойности

За да сте в добра форма, не е достатъчно да бъдат установени нормални нива на тези показатели. Нивата трябва да бъдат в оптимални граници.

Ето оптималните стойности за трите показатели:

  • за свободен Т3 – в горната четвърт на референтните граници
  • за реверсивен Т3 – възможно най-ниска стойност; освен това съотношението между свободен и реверсивен Т3 трябва да е над 20
  • SHBG – тук оптималните стойности варират според пола: при мъжете са между 20 и 30, а при жените между 70 и 80, ако не приемат противозачатъчни средства или естроген.
Share Button