За да отслабнете, трябва да изследвате и регулирате и тези хормони

Отслабването е цел, към която се стремят много хора. Съвременното хранене е богато на бързи и излишни калории и лесно се трупат допълнителни килограми. Ако водите заседнал живот, това също е фактор за напълняване. Но ако теглото ви е над нормата, причината може да бъде и дисбаланс в определени хормони. Трябва да ги следите и да си направите клинико лабораторни изследвания, за да се установи дали стойностите им са извън норма. Тогава специалистът лекар ще ви предпише лечение, с което ще подобрите здравето и намалите теглото си. Правилното хранене също ще помогне за нормализирането на хормоните.

Ето хормоните, чийто дисбаланс може да допринесе за наднормено тегло.

 

хормони отговорин за напълняването

 

Естроген

Естрогенът е хормон, при повишаване на нивото на който лесно се трупат мазнини в областта на бедрата. Високото му ниво има и симптоми като лесно забравяне, главоболие, косопад.

При високо ниво на естроген се старайте да приемате по-малко храни, богати на въглехидрати. Препоръчват се храни с повече фибри, като овесени ядки, ленено семе, ябълки. Добре е да консумирате и месо, но не в големи количества.

 

естроген значение

 

Серотонин

Този хормон е често споменаван като хормон на щастието. Ако е в нормално ниво, се чувствате добре. Дефицитът му води до постоянно чувство на глад, уморяемост, депресия. Ако и през нощта ставате, за да хапнете, защото просто „умирате“ от глад, изследвайте нивото на серотонина си в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ.

Освен изследванията и лечението от специалист си помогнете с правилно хранене. Консумирайте яйца и ядки, както и зеленчуци.

 

Серотонин

 

Тестостерон

Проблемът с дефицит на тестостерон се изразява в намаляване на мускулната маса. Това се дължи на разграждането на мускулите. При лабораторни изследвания на кръв се установява повишен холестерол и повишено ниво на триглицериди.

Освен лабораторното изследване на тестостерона и консултацията с лекар помага и физическата активност, особено силови упражнения няколко пъти седмично.

 

тестостерон значение

 

Адреналин

Този хормон контролира важни метаболитни процеси. Повишеното му ниво причинява чувство на глад, особено за вредни храни. А при дефицит на адреналин метаболизмът се забавя.

За регулиране на адреналина трябва да избягвате консумация на бързи въглехидрати. Движението и спортуването също помагат за оптимизиране на стойностите на този хормон.

 

Адреналин за метаболизма значение

 

Глюкагон

Глюкагонът помага за разграждането на мазнините и когато е в нормални стойности, не страдате често от чувство на глад. Освен това при дефицит на глюкагон се повишава чувството на стрес.

Изследванията в Медико-дагностична лаборатория ДЕЛПЕМ, както и редовният режим на хранене, по едно и също време, с преобладаващи растителни храни, помагат за установяване дали имате дефицит и за нормализирането му.

 

Глюкагон разгражда мазнини

 

Грелин

Това е хормонът, наричан „хормон на глада“. Ако нивото му се повиши, апетитът също се увеличава. Така лесно можете да натрупате мазнини за кратко време.

За нормализирането на нивото на грелина спете достатъчно, поне 8 часа в денонощието, и увеличете приема на зеленчуци, плодове, семена.

 

хормона на глада Грелин

 

Невропептид У

Това също е хормон, дисбалансът в нивото на който води до голям апетит и лесно трупане на мазнини. Особено характерни са натрупванията в седалището, кръста и ханша.

 

Изследвайте нивото на невропептид У

 

Изследвайте нивото на невропептид У в Лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково. Важно е да нормализирате нивото му, затова се консултирайте с лекар за изследване и лечение. Избягвайте храни със съдържание на захар.

При хормонален дисбаланс, чувство на глад, лесно напълняване е важно да изследвате хормоните, разгледани по-горе. Лечението, корекциите в храненето и достатъчно движение и спорт ще ви помогнат да подобрите състоянието си.

Share Button