Здравето на стомашно-чревния тракт е важно за целия организъм

Все по-често се обсъжда здравето на стомашно-чревния тракт. Лекарите назначават редица лабораторни изследвания на кръв, за да преценят състоянието на тази важна част от организма.

 

Здравето на стомашно-чревния тракт

 

Какво е ентерална нервна система

Функционирането на стомашно-чревния тракт се регулира от частта на нервната система, наречена ентерална. Тази част се намира в стените на чревния тракт и контролира преработването на консумираните храни, за което трябва да се синтезират определени ензими. Освен това се контролира и извеждането на отпадъците от преработването на храните, както и за поддържането на добро ниво на микробиома.

 

ентерална нервна система

 

Връзка на стомашно-чревния тракт с главния мозък

Ентералната нервна система е свързана и с главния мозък. Не случайно тя се нарича втори мозък. Връзката се осъществява чрез нерв – нервус вагус. Около 90% от информацията, предавана по този нерв, се подава от областта на стомашно-чревния тракт.

 

Как се извършва обработването на храната

Първо в устата храната се сдъвква, след това постъпва в стомаха, а самото разграждане на мазнините, протеините и въглехидратите се извършва в тънките черва. От там хранителните вещества се доставят до всички части на тялото.

 

Значението на стомашно-чревното здраве

При здрави стомах и черва човек е спокоен, в добро настроение, с бистър ум и оптимално тегло. Това се дължи на факта, че в стомашно-чревния тракт присъства необходимата микрофлора. Ако има отклонения от необходимите нива на полезните за храносмилането бактерии, се стига до болести. Тоест правилното преработване и снабдяването на организма с необходимите вещества не зависи само от постъпването на качествени храни, а и в голяма степен от балансираното ниво на микрофлората, особено в червата.

 

Причини за нарушаване на баланса на чревната микрофлора

Не само нездравословното хранене може да наруши този важен баланс. Други неблагоприятни фактори включват:

  • бързото хранене, с недостатъчно дъвкане за подготовка на храната за по-нататъшна обработка в организма»
  • стрес;
  • инфекция;
  • автоимунно заболяване;
  • консумиране на големи количества преработени храни

и други.

Като следствие от нарушаването на микробиома се нарушава и нормалната структура на чревния тракт. Намалява се абсорбирането на хранителните вещества, храната остава неразградена, организмът произвежда антитела, които го атакуват.

 

чревната микрофлора

 

Прием на пробиотици и пребиотици

Прекалено голямото наличие и потребление на преработени храни не дава възможност организмът да поддържа достатъчно ниво на полезни бактерии в червата. Затова лекарите препоръчват допълнителен прием на пробиотици и пребиотици.

  • Пробиотици

Пробиотиците са добавки с живи бактерии, които се устабовяват върху чревната повърхност и започват да произвеждат важни ензими. След приема пробиотиците действат до 10-15 дни, а след това се отмиват.

Пробиотиците допринасят за:

– антитуморен ефект в дебелото черво;

– понижаване на кръцното налягане;

– намаляване на риска от сърдечни заболявания;

– намаляване на риска от урогенитални инфекции;

– намаляване на риска от инфекции от хеликобактер пилори;

и други.

 

  • Пребиотици

Пребиотиците не се усвояват в храносмилателната система, но преминават през нея и допринасят за формирането на чревна микрофлора. Така те подпомагат действието на пробиотиците. Те са фибри, които се съдържат в храни като чесън, лук, корен от цикория и други. Налични са и като добавки.

Пребиотиците имат важна роля:

– подобряват чревното здраве;

– намаляват инфекциите и възпаленията

– важни са за предпазване от рак на дебелото черво

– влияят и за здравето наа костната система – подпомагат усвояването на калция и магнезия.

 

Лекарят ви ще ви назначи изследвания в Клинична лаборатория ДЕЛПЕМ, и ще прецени какво лечение и добавки да ви предпише. При проблеми и болки в областта на стомашно-чревния тракт се консултирайте с него, за да се установи дали има нарушения в този тракт и какво лечение трябва да се предприеме. От това зависи цялостното ви здраве.

Share Button