Значението на витамин Д и защо е важно да се изследвате

Напоследък все по-често се споменава витамин Д, за който знаем, че се синтезира в организма при излагане на слънчеви лъчи. Но въпреки скромното название „витамин“ това е мощен стимулатор и фактор за справяне с инфекции, а освен това предпазва от заболявания като рак, множествена склероза и други.

изследвания на витамин Д

Поради това, че е важен за здравето на костите, при болки в ставите и при съмнения за остеопороза могат да ви определят и кръвни изследвания на витамин Д.

Особено важен е витаминът, известен като „слънчев“, за бременните, чийто организъм отговаря за здравето на още едно формиращо се същество.

И не на последно място, при пациенти с Алцхаймер, аутисти, множествена склероза, както и при мозъчни нарушения се назначават лабораторни изследвания на кръв за установяване на нивото на витамин Д.

Защо много хора в наши дни страдат от дефицит на витамина

У европейците този дефицит е много често срещан – до 80% от тях се установява недостиг на витамин Д. Много малкото излагане на слънчевите лъчи, качеството на съвременните храни, както и целият начин на живот са причините за това.

Значение на Витамин D при децата:

В лигавицата на дихателните пътища той насочва имунните клетки да произвеждат антиинфекциозни протеини и по този начин допринася в борбата с респираторните инфекции. От своя страна те са най-честите заболявания в детската възраст. Все повече данни сочат, че при достатъчни нива на витамин D малките деца боледуват по-рядко от грип, бронхит и пневмония.

Кои са признаците за недостатъчно ниво на витамина

Ако се оплаквате от слабост, болки в костите, не ви достига сила, тези признаци са типични за дефицита на „слънчевия“ витамин. Но такъв дефицит може да е налице и без ясни симптоми, така че изследванията в клинична лаборатория ДЕЛПЕМ са начинът да се установи точното му ниво.

лабораторни изследвания на кръв

В медицинска лаборатория трябва да ви направят изследвания поради съмнения за ниското му ниво и при диабет, високо кръвно налягане, диабет.

Важно е да изследвате нивото на витамина в организма ви

В медико-диагностична лаборатория ДЕЛПЕМ ще ви изследваме за нивото на витамин Д, за да се установи рискът от сериозни заболявания. Компенсирането на недостига е много важно. Продължителният дефицит на витамина може да причини сериозни увреждания, ето защо е важно да направите изследване за витамин Д.

Можете ли да си набавите дефицитния витамин чрез храни

Набавянето на витамина чрез храни е трудно, защото малко от тях съдържат големи количества от него. Това не е витамин, който се набавя през устата – както отбелязахме, набавянето му се извършва чрез кожата.

И все пак ще препоръчаме няколко богати на витамин Д храни – те са сьомга и скумрия, а също и гъби.

Набавете си „слънчевия“ витамин – естествено от слънцето!

Слънцето е необходимо за най-естествено набавяне на витамин Д. Всъщност за това допринасят ултравиолетовите лъчи.

Но тъй като в определени периоди от деня слънчевите лъчи са твърде силни и могат да нанесат вреда, трябва да се избират периодите, в които слънцето е „галещо“ и ще ви помогне да синтезирате витамина.

През лятото можете да започнете слънчеви бани в 9 сутринта, до 11 часа, а следобед – след 15 часа, до 17 часа.

През зимата периодът за набавяне на витамина от слънцето е между 11 и 15 часа.

Не забравяйте, че за светлокожите са достатъчни около 15 минути на ден, а хората с по-тъмна кожа слънчевите бани могат да са с продължителност до 30 минути.

Можете ли да компенсирате недостига, като посещавате солариум

Практиката показва, че можете да направите това, като два пъти на седмица са достатъчни за синтезиране на витамин Д в необходимото количество. Това е начин за компенсиране на дефицита за тези, които са с твърде натоварена програма и не могат да правят слънчеви бани.

 

Share Button