Значението на хормона пролактин и рисковете при повишеното му ниво в организма

Хормонът пролактин се отделя от хипофизата, по-точно от предния й дял. Той играе важна роля при подготвянето на организма на жената за кърмене. Затова е известен и под названието „хормон на лактацията“.

 

хормонални изследвания

 

Какви са нормалните стойности на пролактина и от какво зависи промяната в нивото му

Нормално е при клинико-лабораторни изследвания нивото на пролактина да е между 59,3 и 619 mIU/L. При мъжете нивото е малко по-ниско, отколкото при жените.

Освен това нивото на пролактина в кръвта през деня е по-ниско, отколкото през нощта.

При бременност нивото на пролактина се повишава до 20 пъти. Увеличаването му започва от осмата седмица на бременността. След като жената престане да кърми, или ако не кърми след раждането, пролактинът бързо спада до нормални стойности.

Нивото на пролактина може да намалее вследствие на инфаркт на хипофизата или приемане на лекарства като диуретици или никотин. До инфаркт на хипофизата у жените може да се стигне при голяма загуба на кръв при раждането.

Фактори за промяна на нивото на пролактина, които трябва да се вземат предвид при анализ на изследването му в медицинска лаборатория, са и менструалният цикъл, дали се намирате под стрес и дали извършвате тежки физически дейности.

 

клинико-лабораторни изследвания на пролактина

 

Как се отразява върху организма високото ниво на хормона

При повишаване на нивото на пролактина у жените може да се стигне до стерилитет, поради предотвратяване на овулацията, както и до туморни образувания – пролактиноми.

У мъжете повишеното му ниво може да предизвика цироза или туморни образувания.

При прекалено високо ниво се нарушава отделянето на хормоните естроген и прогестерон, тъй като се нарушава отделянето на гонадотропин от хипоталамуса, а това на свой ред предизвиква нарушения в отделянето на хормоните FSH и LH от хипофизата.

 

Повишаване на нивото на пролактина при прием на определени лекарства и на протеини

Ако приемате антидепресанти, обезболяващи, лекарства за регулиране на кръвното налягане, противозачатъчни таблетки, хормонални лекарства, алкохол, наркотици, нивото на пролактина се повишава. Приемането на протеини също води до повишаването му.

 

Основни оплаквания, при които трябва да се изследва нивото на пролактина

Kакто при жените, така и при мъжете има определени оплаквания и симптоми, при които се налагат хормонални изследвания за установяване на нивото на пролактина.

При жените основните оплаквания включват:

  • нарушен менструален цикъл
  • липса на менструален цикъл (аменорея)
  • болки в гърдите
  • отделяне на секрет от гърдите (галакторея)
  • нарушения в образуването на мляко при кърмещи жени
  • мастопатия.

При мъжете основните оплаквания включват:

  • еректилна дисфункция
  • увеличаване на мастните жлези
  • отделяне на секрет от гърдите (галакторея)

 

Какво е пролактином и как се контролира успешността на лечението му

Пролактиномът е туморно образувание на хипофизата, което се получава при неопластична трансформация на пролактин. Повечето пролактиноми са доброкачествени.

Симптомите при наличието на пролактиноми зависят от продължителността на повишеното отделяне на хормона, както и от възрастта на пациента. Те се изразяват в главоболие, отделяне на секрет от гърдите, нарушения в зрението.

При установяване на пролактином кръвните изследвания на пролактин помагат за контролиране на резултатите от лечението му.

 

 

Share Button