Значение на калция за здравето на човека

Съдържание на калций в организма

Калцият е един от минералите, които се намират в тялото в най-голямо количество – средно 1,5% от теглото на човека. Този елемент е най-концентриран в костите и в зъбите. Те съдържат около 99% от общото количество в организма.

Изследването на съдържанието на калций в кръвта е важно за здравето на човека – правилното функциониране на мускулите, нервната система и сърцето.

изследване на калция в кръвта

Функциите на калция в организма

 • Както посочихме, калцият е важен за здравината на костите и зъбите.
 • Това е важен елемент за кръвосъсирването.
 • Той помага за провеждането на нервни импулси.
 • Калцият е свързан със съкращенията на мускулите.
 • Той укрепва стените на кръвоносните съдове и увеличава непроницаемостта им.
 • Калцият допринася и за имунитета.
 • Още една важна негова функция е за обезвреждане на хлора и флуора.

Как организмът си набавя калций

Набавянето на калций е най-често чрез храни. Богати на този минерал са млякото и млечните продукти, зеленолистните зеленчуци, ядките, семената. Към тях можем да добавим и сушените плодове, както и зърнените храни.

Тук трябва да подчертаем, че месото не съдържа голямо количество калций. Вероятно поради това е установено, че вегетарианците по-рядко страдат от остеопороза.

Нека изброим храните, за които е установено, че са най-богати на калций:

 • от млечните продукти – козе сирене, кашкавал, суроватка
 • от зеленчуците – къдраво зеле
 • от бобовите – боб, соя
 • от сушените плодове – смокини, фурми, стафиди
 • овесени ядки
 • сусам, бадеми, ленено семето брашно и бобът.

храни, богати на калций

Пренасяне на калция в организма

Пренасянето на калция до  необходимите места в организма за растеж на костите у децата и за реминерализирането им у възрастните се извършва чрез витамин Д. Това е витамин, играещ важна роля за абсорбирането на калция от червата. Витамин Д допринася за вкарването на калция от костите в кръвта, както и за реабсорбирането на калция от бъбреците.

Последствия при излишък и недостиг на калций

Излишък на калций се получава предимно при предозиране на приема на витамин Д. Установява се с кръвни изследвания. Симптомите са гадене и повръщане. Калцият се утаява в сърцето и в бъбреците, което води до заболявания.

Недостигът на калций може да се получи при бедна на този минерал храна, при лошо усвояване от организма или чрез загуба чрез отделителната система – урината и изпражненията. Вследствие на недостига може да се получи хипогликемия – признаците са изтръпване и вкочаняване, дори спазми на мускулите. Хипогликемията обикновено се дължи на хормонален дисбаланс недобро регулиране на калция.

изследване за калций

При недостиг на калций последствието при децата е лоша минерализация на костите и рахит- деформиране на костите и забавен растеж. У възрастните се развива остеомалация и остеопороза. При съмнение за недостиг на калций трябва да ви насочат за лабораторни изследвания на кръв.

Остеопорозата – един от бичовете на съвременността

изследване за остеопороза

Това е заболяване, което е често за хора над 40-годишна възраст. Повече страдат жените, у които то се развива в периода на менопаузата, тъй като намаленото производство на хормони допринася за това. Други рискови фактори за заболяване от остеопороза са намалена физическа активност, прием на алкохол, тютюнопушене.

САМО ПРЕЗ МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ:

Възползвайте се от промоционалните пакетни цени за изследване на витамин Д и калций в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ.

Share Button