Избягвайте следните вредни храни, ако имате артрит

Артритът е заболяване, което уврежда ставите и е съпроводено със силни болки. Освен другите мерки за намаляване на болките и за забавяне на прогресирането на това заболяване помага и избягването на определени храни. Тези храни са вредни за ставите и ако не ги консумирате, ще можете да контролирате теглото си и да намалите възпалението, а следователно ще намалеят и болките. Намаленото тегло допринася за по-малко натоварване на ставите.

 

вредни храни, ако имате артрит

 

Избягвайте червено месо, особено когато е мазно

Червеното месо е вредно за здравето. То съдържа съставки, които са алергени и предизвикват сериозни чревни разстройства.

Когато месото е мазно, като свинското и говеждото, то съдържа арахидонова киселина. Тази киселина се разгражда в организма до окислени производни на мастни киселини. Те влошават възпаленията, които са се развили в тялото, и предизвикват нови възпаления.

 

Избягвайте червено месо

 

Намалете или изключете напълно млечните продукти

До скоро млечните продукти се препоръчваха като добри източници на калций и витамин D, които обуславят здравето на костите. Но те изострят заболявания като артрит. Намалете консумацията им до минимум или ги изключете напълно от менюто си.

 

спиране на млечните продукти

 

Заместете продуктите с глутен с безглутенови

Глутенът се споменава все по-често като алерген, който провокира развитието на възпаления  в организма. Храните, съдържащи глутен, се произвеждат от пшеница, ръж, ечемик, изострят наличното възпаление на ставите и се засилва болката, а артритът прогресира. Изключването на глутеновите продукти от храненето постепенно подобрява състоянието на ставите и на целия организъм.

 

безглутенови

 

Минимум сол в храната

Много често диетолозите и лекарите напомнят, че прекалено много сол в храните е вредна и може да предизвика сериозни неблагоприятни промени в организма, включително и в ставите.

Консумирането на прекалено солени храни води до напълняване, тъй като се задържат течности. В ставите се отлагат вредни вещества и това влошава състоянието им, особено когато налице е артрит.

 

Минимум сол в храната

 

Без рафинирана захар

Рафинираната захар е съставка не само на сладкарските изделия. Тя се използва и в храни като кетчуп, майонеза, в газираните напитки. Консумацията на тези храни затруднява кръвоснабдяването, хранителните вещества достигат до ставите доста по-трудно и така се влошава състоянието им. При наличие на артрит последствията са още по-сериозни.

 

Без рафинирана захар

 

Без пържене на продуктите

Пържените храни дразнят храносмилането, нарушават дейностите в целия организъм, влошават състоянието му, включително състоянието на ставите. Вместо пържене има редица други начини за приготвяне на храна – варене, задушаване, печене.

 

Без пържене на продуктите

 

 

По-малко или никакви кафе и алкохол

Чашката сутрешно кафе е съществено важна за почти всички. А след нея през деня следват и няколко други кафета. Но тази напитка извлича голямо количество калций от костите. Затова кафето трябва да се намали до минимум, а по-добре е да се изключи напълно.

Същия съвет трябва да дадем и по отношение на алкохола. Консумацията му е неблагоприятна при всякакви заболявания, включително при артрит. Алкохолът увеличава възпалението на ставите и спомага за изтъняване на хрущялната тъкан.

 

никакви кафе и алкохол

 

Вреда от домати, картофи, патладжани и чушки

Тези култури съдържат соланин, към който много хора имат повишена чувствителност. Такава чувствителност имат хората, страдащи от артрит. Затова препоръчваме те да намалят до минимум консумацията на зеленчуците, съдържащи соланин.

При наличие на артрит избягването на храните, изброени по-горе, значително подобрява състоянието. Важно е да се консумира умерено количество храна, за да се поддържа нормално тегло. В магазините има достатъчно безглутенови продукти, от които могат да се приготвят ястия. Червените меса трябва да се заменят с пилешко и риба. За любителите на млечни продукти е удобно да си купуват ядкови млека и сирена или да си приготвят такива сами.

Ободрителните напитки като безкофеиново кафе и чай помагат за избягване на кофеина.

Спазването на режим без изострящи възпалението продукти облекчава състоянието при артрит и намалява болките.

Share Button