Избягвайте следните храни, ако имате хеликобактер пилори

Хеликобактер пилори е инфекция с бактерия, която се среща много често и се установява чрез клинико лабораторни изследвания. Тя уврежда стомаха и често причинява гастрит и язва. При 99% от язвите на дванадесетопръстника и около 60% от случаите с язва на стомаха у пациентите е открита тази бактерия. Тя е чест виновник и за рак на стомаха.

Много голямата приспособяемост на хеликобактер пилори дори към киселинната среда в стомаха и към недостига на кислород в тази среда я правят особено опасна. След установяване на наличието в организма трябва да се спазва стриктен хранителен режим, за да не се създават по-нататъшни условия за виреенето й и да се постигне излекуване.

храни, ако имате хеликобактер пилори ikr;ud& https://phys.org

Как се постига заразяване с бактерията

Приемът на замърсени храни и пиенето на замърсена вода помагат за предаване на заразата с хеликобактер пилори. Бактерията може да се предава и по фекален път. Тъй като при заразяване на един член на семейството заразата лесно може да се предаде и на другите, добре е цялото семейство да си направи лабораторни изследвания на кръв, за да се установи дали и другите са заразени.

Какви са симптомите на вероятно заразяване с хеликобактер пилори

Ако след хранене чувствате болки, често се оригвате и през хранопровода до устата се връща миризма и кисел вкус, гади ви се или дори повръщате, трябва да посетите лекаря си, за да ви изпрати на преглед при гастроентеролог и да ви назначат изследвания в клинична лаборатория ДЕЛПЕМ. Редуването на запек и диария също е симптом, който показва голяма вероятност от зараза с бактерията.

изследване за хеликобактер пилори ikr;ud& https://www.diqm.de

Лечение на заразяването с хеликобактер пилори

Освен лечението с медикаменти трябва да се спазва строг хранителен режим. Тук ще разгледаме храните, които трябва да се избягват, за да не се създават благоприятни условия за виреенето на бактерията в организма.

  • Избягване на сладки, рафинирани и пикантни храни

Докато приемът на продукти, богати на витамин С, помага за изчистване на организма от хеликобактер пилори, храни като захар, млечни продукти, червено месо, кафе и шоколад, както и рафинирани храни създават благоприятна среда за виреенето й и трябва да се избягват. Оцетът и солта, както и различните пикантни подправки също допринасят за по-добра среда за бактерията.

  • Противопоказани са сладките и алкохолните напитки

От напитките трябва да се избягват сладките и алкохолните. Сладките напитки, както и сладките храни, увеличават киселинността. Алкохолните напитки отслабват способността на организма да се справя с инфекции.

  • Избягване на мазни храни, тъй като увеличават възпалението на стомашната лигавица

Освен храни, които благоприятстват виреенето на хеликобактер пилори, трябва да се избягват и такива, които увеличават възпалението на стомашната лигавица – това води до сериозни увреждания. Консумирането на храни, които са с високи съдържание на мазнини, способства за по-нататъшно развитие на възпалението и е противопоказано.

  • Противопоказани са и горещите храни и напитки

Ще посочим още едно важно ограничение при диетата за лечение от хеликобактер пилори. Това е неконсумирането на горещи храни и напитки.

Хранителният режим с избягване на горепосочените храни и напитки допълва лечението с лекарства

Спазването на ограниченията в диетата, които не поддържат благоприятна среда за бактерията и не дразнят вече наличното възпаление, както и приемът на медикаменти помагат за ефективното лечение от хеликобактер пилори.

 

Share Button