Изследвайте витамини D3 и В12, за да се грижите за сърцето, мозъка и имунната система

Все повече хора осъзнават, че са сред пациентите с дефицит на два основни витамина, D3 и В12. Този дефицит се установява при лабораторни изследвания на кръв във връзка със заболявания на щитовидната жлеза, оплаквания от болки в ставите и други. Тук ще обърнем вниманието ви върху значението на тези два витамина за здравето на сърцето. Броят на хората със сърдечно-съдови заболявания е голям и е важно тази информация да достигне до повече от тях. Дори за и здрави хора е препоръчително освен годишния профилактичен преглед при личния лекар да си направят и изследвания на витамини D3 и В12 в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ.

 

изследвайте витамини D3 и В12

 

Витамин D3 е важен за щитовидната жлеза

Все повече еднокринолози назначават на пациентите си със заболяване на щитовидната жлеза не само изследване на хормоните на жлезата, но и изследване на витамин D3. Установено е, че това е витамин, който управлява и хормоните на щитовидната жлеза. При дефицит на витамин D3 се повлияват и тези хормони. При някои пациенти се установява ниво на D3 дори 5-7 единици, при минимално допустимо ниво 30. Тъй като това е витамин, който не се внася с храната и се синтезира чрез излагане на слънце, при установяване на дефицит чрез изследвания в клинична лаборатория ДЕЛПЕМ трябва да се приемат добавки, за да се повиши нивото му до нормални стойности.

 

Витамин D3 е важен за щитовидната жлеза

 

Прекалено ниски стойности на D3 са опасни за мозъка и сърцето

Ако прекалено ниските стойности на D3 се поддържат продължително време, те водят до развитие на деменция, остеопороза, сриват имунната система. Неминуемо се стига до сериозни заболявания.

Тези рискове съществуват не само при възрастни пациенти. При съвременния начин на живот и прекарване на закрито на преобладаващата част от времето рискът от дефицит на D3 съществува и за млади хора и за деца. Слънцезащитните продукти с UV филтър пречат на усвояването на витамин D посредством кожата.

Важно е поне веднъж годишно нивото на „слънчевия“ витамин да се изследва в клинична лаборатория ДЕЛПЕМ.

 

ниски стойности на D3

 

Витамин В12 и дефицитът му

Този витамин е също важен за здравето на сърцето и нервната система. При дефицита му се развиват редица болестни състояния, оплаквания като панически атаки, крампи, особено чести са случаите на полиневропатия. Ако при оплакване от крампи ви назначат препарат с магнезий, не бързайте да ги вземате без да сте изследвали нивото на В12.

При дефицит на този витамин нивото по-лесно се възстановява до нормални стойности. Приемът на витамини като неуробекс, милгама или други таблетки по преценка на лекаря ви ще компенсира дефицита. Недостиг на В12 се установява предимно у хора, които са на вегетарианска диета. Консумацията на яйца може също да помогне за повишаване на нивото на В12.

 

Витамин В12 и дефицитът му

 

Исхемична болест на сърцето и В12

Исхемичната болест на сърцето се получава при стесняване на кръвоносните съдове, снабдяващи сърцето с кръв. Така до част от сърдечния мускул не достига достатъчно кислород и функцията на сърцето се нарушава. За това заболяване допринася и атеросклерозата на коронарните артерии, при която притокът на кръв към сърцето намалява.

Но все повече изследвания посочват, че за това заболяване фактор може да бъде и дефицит на В12. Този витамин е свързан с хомоцистеиновата киселина. При нарушения метаболизъм хомоцистеинът в кръвта се увеличава. Затова при съмнение за исхемична болест трябва да се изследва и В12. Високото ниво на хомоцистеин е сред основните рискови фактори за инфаркт и инсулт. Изследването му е включено в пакетите „Грижа за сърцето“ в много съвременни лаборатории.

 

Исхемична болест на сърцето и В12

 

Изследването на В12 при инфаркт или инсулт е важно като фактор за подобряване на състоянието. Все повече изследвания изтъкват, че вниманието се фокусира предимно върху лошия холестерол като причина за инфаркти и инсулти. Предписват се статини, които понижават холестеролното ниво, но те оказват неблагоприятно влияние върху черния дроб, върху клетките на мозъчната кора, причиняват разкъсване на мускулни влакна.

Около 80% от нивото на общия холестерол в кръвта се дължи на функционирането на черния дроб. Холестеролът се увеличава при възпаление, например в кръвоносните съдове. Редица учени посочват, че „лош холестерол” е мит, който не трябва да се приема безрезервно. Освен холестерола кръвоносните съдове се запушват и от клетки от очистването на организма, като калций.

Клинико лабораторни изследвания на D3 и В12 са важни за здравето на целия организъм, за сърцето, мозъка и имунната система. Извършвайте ги поне веднъж годишно, като е важно от 10 до 14 дни преди това да не сте приемали добавки с тези витамини.

Share Button