Изследвайте витамин В12, ако имате анемия

Анемията е състояние, при което нивото на хемоглобин в кръвта е ниско. Последствието е намаляване на способността на кръвта да снабдява тъканите в тялото с кислород. Типично при установяване на анемия се изследва нивото на желязо. Но освен недостиг на желязо има и други причини, които предизвикват анемия.

За хронична анемия допринасят многократни загуби на кръв, поради кървяща дуоденална язва, масивно маточно кръвотечение, улцерозен колит, рак на стомаха.

При анемия причината може да е и витамин В12. Ще разгледаме ролята му в организма и кога се стига до анемия.

 

Изследвайте витамин В12

 

Значението на витамин В12 за организма

Витамин В12 е един от важните витамини за организма. Той е необходим за правилното функциониране на нервната система и на кръвните клетки.

Организмът не може да произвежда този витамин. Той се набавя чрез консумация на определени храни.

Нивото му се проверява чрез лабораторни изследвания на витамин В12.

 

анемия

 

Дефицитът на В12 предизвиква анемия

Ако нивото на В12 е ниско, червените кръвни клетки не се делят правилно. Това на свой ред води до развитие на анемия, тъй като от една страна производството на червени кръвни клетки се преустановява, а от друга съществуващите червени кръвни клетки се унищожават по-бързо.

Анемия се развива и ако организмът не абсорбира достатъчно количество от витамин В12.

Още една причина за анемия, свързана с В12, е липса на специфичен протеин в организма, който е важен за усвояването на този витамин.

 

Дефицитът на В12 предизвиква анемия

 

Изследването на В12 е важно за разграничаване на дефицита му от дефицита на фолиева киселина

Изследването на В12 е важно, за да се установи дали се касае за дефицит на този витамин или на фолиева киселина (витамин В9). Ако пациентът има дефицит на В12, това води до ниско ниво на В9. Но мерките за преодоляване на дефицита на В9 няма да компенсират дефицита на В12. Затова трябва да се извършат клинико лабораторни изследвания и на двата витамина. Препоръчително е да се направи и изследване за анемия.

 

Какво представлява изследването на В12

Това е изследване на метилмалоновата киселина (MMК) в кръвта или урината. При ниско ниво на В12 нивото на ММК се повишава.

Концентрацията на тази киселина в урината е много по-висока. Затова лекарят може да ви назначи лабораторни изследвания на урина.

 

изследването на В12

 

Признаци на недостиг на В12 в организма

Ето основните признаци на дефицит на В12, при които лекарят ви може да прецени да ви насочи за изследване на нивото на този витамин в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ:

  • лесна уморяемост
  • главоболие
  • чести промени на настроението
  • депресия
  • затруднения с концентрацията
  • бодежи в пръстите – както на ръцете, така и на краката.

Дефицитът на В12 е често срещан при вегетарианците

В12 се поема чрез храни от животински произход. Съдържа се в месата, яйцата, млечните продукти. Ако сте предимно на вегетарианска диета, е възможно да имате ниско ниво на В12, което трябва да се установи чрез вземане на кръв за изследване.

 

Предписване на В12 чрез инжекции или таблетки

При сериозен дефицит на В12 се налага  компенсиране на дефицита чрез инжекции и таблетки. Обикновено първо се правят инжекциите, а след това се приемат таблетките.

 

Набавяне чрез храни, богати на В12

 

храни, богати на В12

 

Допълнителното набавяне на В12 от храни, които го съдържат, помага за преодоляване на дефицита и се препоръчва както при лек дефицит, така и като допълнение към инжекциите и таблетките.

Освен храни от животински произход се препоръчват зърнени закуски и хранителни дрожди. Те са подходящи за спазващите вегетарианска диета.

Share Button