Изследвайте се за дефицит на витамин В12 – опасен ли е недостигът му

Много хора осъзнават значението на витамините за здравето и проверката им чрез лабораторни изследвания на кръв.

Витамин В 12 е един от важните витамини, който подпомага функционирането на нервната система. Неговият недостиг крие сериозен риск за здравето, затова е от значение да знаете какви са симптомите при недостатъчност и кои са хранителните източници, от които може да си го набавяте.

изследване на витамин В12

Какво е нормалното ниво на В12 в организма

Нормалните стойности на В12, познат още под името кобаламин, са в границите между 141 и 489 pmol/l.y

Как ще установите, че вероятно имате недостиг на В12

Уморявате ли се лесно? Честата умора може да е сигнал за различни здравословни проблеми, един от които е дефицитът на В12. Ако освен уморяемост, която започва да става по-честа, започнете да отслабвате без причина, да ви се подува коремът, ръцете ви да треперят, да имате газове, диария или запек, обърнете се към медико-диагностична лаборатория ДЕЛПЕМ – тези симптоми подсказват, че трябва да изследвате нивото на В12.

Ако сте сред хората, които често спазват диети, също може да сте получили дефицит на В12 – при повечето диети приеманите храни са бедни на минерали и витамини. Вегетарианците и веганите са към тази група.

Още една рискова група по отношение на нивото на В12 е тази на хората, които често приемат алкохол – при тях абсорбирането на витамина чрез храната става по-трудно.

Важно е да споменем и че приемът на някои лекарства пречи на усвояването на В12 от организма. Посъветвайте се с лекаря си, ако приемате медикаменти.

Последствията от ниското ниво на В12

При изразен дефицит на В12 се развива липса на концентрация, бързо забравяне.

Говорните проблеми също се появяват като следствие на дефицита му.

Организмът страда – засяга се костната система. Развива се анемия, тъй като ролята на В12 е да произвежда червени кръвни клетки, а при недостиг тази роля не се изпълнява добре. Затова могат да ви насочат за пълна кръвна картина, за да се установи нивото на червените кръвни клетки и другите основни показатели.

Можете ли да си набавите достатъчно В12 чрез храната

Храните, чрез които можете да си набавите достатъчно количество от така ценния витамин, са главно от животински произход. Освен месото млечните продукти и яйцата също го съдържат.

вземане на кръв за изследване

Ако сте вегетарианци, е добре от време на време да си правите изследвания в медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ. Както посочихме по-горе, растителните храни не съдържат достатъчни количества В12, затова вегетарианците трябва да проследяват нивото му в организма си, ако се уморяват лесно, разсеяни са и проявяват типичните за дефицит на В12 симптоми.

Как да си набавите допълнително В12

При дефицит на В12 лекарят може да ви предпише и таблетки, ако след вземане на кръв за изследване се установи дефицит на този витамин.

Ако сте бременна или кърмите, ще ви предпишат двойна доза.

А ако бъде установен много голям дефицит на В12, може да се наложи да ви правят и инжекции, за по-бързо компенсиране на недостига.

 

 

Share Button