Изследване за глутенова непоносимост и цьолакия

Какво представлява глутеновата непоносимост

Глутенът е протеин. Той е съставен от два вида белтъци – глиадин и глутенин. Тези белтъци се съдържат в някои култури, свързани с нишесте. Глутенът се съдържа в продукти от пшеница, ръж, ечемик, а също така в по-малко количество в продукти от овес.

 

Изследване за глутенова непоносимост

Когато организмът има непоносимост към глутена, се развиват алергии. Те включват хранителни алергии и пристъпи на бронхиална астма. Смилането на храната, особено на мазнините, се затруднява.

Непоносимостта към глутена се разпространява и засяга все повече хора. Но за съжаление статистиката показва, че около 99% от хората с тази непоносимост не са си направили лабораторни изследвания и не осъзнават рисковете, на които се излагат.

 

 

Срок, в който се проявява непоносимостта след приемане на съдържащи глутен храни

Срокът, в който се проявява непоносимостта, може да бъде от няколко часа след приемането на съдържащи глутен храни до няколко дни след това.

Ако след приемането на такива храни изпитвате нарушения в храносмилането и обичайното лечение не дава резултати, трябва да си направите изследване в медико-диагностична лаборатория, за да се установи дали проблемите не се дължат на глутена.

 

Антителата, които изработва имунната система на организма

При глутенова непоносимост и цьолакия при приемането на съдържащи глутен храни имунната система на организма отделя антитела. Тези антитела са IgG,а понякога и IgE.

 

Глутенова ентеропатия или цьолакия

Глутеновата ентеропатия е хронична болест. Тя се среща малко по-често при жените и засяга тънкото черво. При това заболяване храната не се смила и абсорбира добре, поради генетичната невъзприемчивост към глутена. Основните признаци на цьолакията са диария и изоставане в растежа, но такива признаци могат и да липсват, затова е важно да се направят клинико лабораторни изследвания.

Други признаци, свързани с цьолакията, са:

  • често повръщане
  • болка в корема
  • кръв в изпражненията
  • лесно кървене
  • невропатия

и някои други.

 

Каква е разликата между глутеновата непоносимост и цьолакията

И двете са свързани с реакцията на организма към глутена. Цьолакията е автоимунно заболяване, развитието й е генетично предопределено. То продължава през целия живот на човека. А глутеновата непоносимост е неалергична реакция при приемане на продукти, съдържащи глутен. Реакцията на имунната система към глутена

 

Какви изследвания се извършват за установяване дали имате глутенова непоносимост

Вашият лекар ще ви изпрати в лаборатория за изследване на антитела tTG-IgA. Тези антитела се установяват при засегнатите от непоносимост към глутена пациенти.

Нормалните стойности на антителата са от 0 до 8 U/ml.

 

Как ще бъде извършено изследването за глутенова непоносимост

За установяване на тази непоносимост са необходими кръвни изследвания. За тях се взема кръв – венозна или капилярна. Кръвната проба се взема сутрин на гладно.

 

кръвни изследвания в лаборатория Делпем

Какви мерки трябва да вземете при установяване на глутенова непоносимост или цьолакия

При положителен резултат за непоносимост към глутен при изследвания в медицинска лаборатория вашият лекар ще ви посъветва да не приемате храни, съдържащи глутен. Резултатите ще бъдат налице дори само след няколко седмици. Пълното нормализиране на организма ще отнеме повече време, от една до три години.

Share Button