Изследване за най-честите алергии

Какво е алергия

Алергията се изразява в по-голяма чувствителност на организма към храни, прах, полени. Те предизвикват неприятни реакции у хората, които са алергични към тях. Според данните от статистиката, над 2 милиона души в България имат алергия към някакъв агент.

 

Изследване за алергии

 

От храните най-често се наблюдава алергия към глутен, млечни продукти, яйца, фъстъци, ягоди и някои други.

 

Алергия към гъбичките кандида

Обикновено гъбичките кандида се намират в червата. При прекомерен прием на богати на захар и рафинирани храни се стига до прекомерен растеж на тези гъбички, което причинява инфекции в пикочните пътища и в други части на тялото, както и други оплаквания, като хронична умора, лош дъх.

 

Алергия към гъбичките кандида

 

При навлизане в кръвообращението гъбичките кандида могат да достигнат до сърцето и мозъка и да причинят сериозни поражения. Затова е важно при някои от горните оплаквания, при хормонален дисбаланс и при хора, консумиращи много сладки и преработени храни, да се провеждат лабораторни изследвания за кандида.

 

Реакциите, които предизвикват алергиите

Честа реакция на организма вследствие на алергия са обривите. Освен това алергичните пациенти са подложени на главоболие, чревни оплаквания – диария и запек, астма, болки в корема и някои други реакции към предизвикващите алергиите продукти.

Хората, които страдат от алергии, боледуват по-често. Това е още един признак, който може да подскаже наличие на алергия.

 

 

При оплаквания от гореспоменатите реакции препоръчваме да се направят изследвания за евентуална алергия в медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ.

 

Видове тестове за установяване на алергии

Тестовете, с които се установява дали има алергия към даден агент, са кожни или кръвни изследвания. Кожните изследвания са по-чувствителни, но не могат да се направят при някои пациенти; затова в такива случаи се провеждат клинико лабораторни изследвания на кръв.

 

Кожни изследвания

Кожните изследвания се извършват, като малко количество предизвикващо алергия вещество (за което се подозира, че предизвиква реакциите) се поставя върху кожата или се вмъква в нея. След това се извършва наблюдение дали ще последва реакция към алергена.

Видовете кожни изследвания включват:

  • тест с камерки, които се залепват към кожата, предимно към кожата на гърба (Patch тест)– за установяване на дерматити; периодът на изчакване за реакция е между 24 и72 часа
  • тест с убождане или одраскване на сектор от кожата, който е намазан с разтвор, съдържащ алерген (Prick тест)
  • тест, при който в кожата се инжектира разтвор, съдържащ алерген (интрадермален тест) – той е по-чувствителен и се провежда ако резултатът от теста с убождане е отрицателен, а има съмнение за алергия към даден продукт.

 

Кръвни изследвания

Тестването чрез вземане на кръв за изследване се провежда, за да се установи дали в кръвта на пациента има антитела.

Най-често се извършва тестът ELISA – чрез него се измерва какво е нивото в кръвта на имуноглобулин Е. Високото ниво показва наличие на алергия или астма.ю

Други кръвни тестове за установяване на алергии са RAST и ImmunoCAP.

Тестът RAST се извършва в клинична лаборатория с помощта на радиоактивно маркиране, като алергенът се свързва с неразтворим материал и се добавя серум от пациента. Ако серумът съдържа антитела към алергена, те се свързват с алергена.

ImmunoCAP е още един тест, който използва имуноглобулин Е в човешкия серум и се провежда за установяване и на алергии към животни.

 

 

Share Button