Изследване за ранно откриване на Хашимото и за проследяване при лечение

Ранното откриване на това заболяване, което засяга щитовидната жлеза, е важно, защото може да се предприеме бързо лечение и да се предотвратят редица проблеми с други важни органи.

Хормоналните изследвания на щитовидната жлеза в клинична лаборатория за поставяне на диагноза са необходими при проява на смущения в работата на други органи, особено органите на сърдечносъдовата система, защото тези проблеми могат да се дължат на Хашимото. Особено наложително е за жените да си направят кръвни изследвания, защото са по-предразположени към Хашимото. Установено е, че при тях рискът от развиване на заболяването е около 7 пъти по-висок.

 

изследване за Хашимото

 

Причините, поради които можете да развиете Хашимото

Освен дефицита на йод, ситуациите с висок стрес могат да отключат заболяването. Други фактори са тютюнопушене, хранене с непълноценни продукти, както и замърсяването на околната среда.

 

откриване на Хашимото

 

Какви са симптомите на Хашимото

Симптомите на Хашимото не са ясно изразени и заболяването често протича без ясно изразени признаци. Самите изменения оказват повече влияние на други органи и системи, например на сърдечносъдовата система. Но ако изпитвате често отпадналост и се уморявате лесно, е желателно да си направите изследвания в клинична лаборатория, за да се установи дали тези симптоми се дължат на Хашимото.

 

Какво представлява автоимунният тиреоидит на Хашимото

Заболяването се обозначчава с името на японския хирург, който първи го е описал още в 1912 г. Това е автоимунен тиреоидит, при който се получава хипертрофия на щитовидната жлеза. А самата имунна система започва да не разпознава клетките на щитовидната жлеза и започва да ги атакува, смятайки ги за чужди. Така се нарушава функцията на жлезата. Това възпалително заболяване е хронично и започва да унищожава тъканта на жлезата. А тъй като щитовидната жлеза произвежда хормони, необходими за всички тъкани в тялото, заболяването се отразява неблагоприятно на целия организъм.

За съжаление заболяването има тенденция към прогресиране, затова се налага подтискане на възпалителния процес, който протича в организма.

 

 

Какви изследвания са наобходими за поставянето на диагноза

За да се установи дали имате Хащимото, лекарят ви трябва да ви насочи към ендокринолог. Трябва да ви направят кардиограма и ехография на щитовидната жлеза. Така ще се установи дали има проблеми със сърцето, един от признаците за Хашимото. Освен това ендокринологът трябва да ви направи ехография на жлезата, за да се установи състоянието ви. Разбира се, освен тези изследвания са необходими и лабораторни изследвания на кръв.

 

Лабораторни изследвания

Изследванията в лаборатория ДЕЛПЕМ Хасково трябва да включват следните показатели:

както и други изследвания според преценката на ендокринолога.

 

Изследвания за проследяване на ефекта от лечението

По време на лечението също са необходими изследвания, за да се установи какъв е ефектът от него. Изследванията, които ще ви назначат с цел проследяване как се повлиявате от това лечение, включват:

а ендокринологът може да ви назначи и някои други допълнителни изследвания.

Share Button