Изследване на витамин D за предпазване от основни заболявания

Дефицит на витамин D – това е много често срещано състояние. Известно е, че този важен витамин, който отговаря за здравето на костите, като поддържа баланса на каалция в организма, се набавя главно от излагане на слънце. Съвременните хора, които често работят на закрито, страдат от недостиг на витамин D, което се установява чрез клинико лабораторни изследвания. Освен недостатъчното излагане на слънчевите лъчи проблем е и използването на слънцезащитни продукти, които пречат на усвояването на „слънчевия витамин“.

 

Изследване на витамин D

 

Лекарите следят нивото на витамин D при редица оплаквания, защото при недостига му има риск от различни заболявания. Ето какви са рисковете, ако в организма ви няма достатъчно от един от основните за здравето витамини, синтезиран чрез излагане на слънце.

 

витамин D за предпазване от основни заболявания

 

 

Вирусни заболявания

Вече е доказано, че витамин D в организма е важен за защита от вирусни инфекции. Провеждани са изследвания, при които се установява, че пациенти с добро ниво на витамин D карат леко вирусни заболявания и има по-малка вероятност от развитието на усложнения на болестта. При пациентите с недостиг на витамин D се наблудават често по-тежко и продължително протичане на вирусната инфекция, както и развитие на допълнителни усложнения.

Костни заболявания

Както посочихме, витамин D е отговорен за поддържането на здравето на костите. При дефицита му се създават рискове от рахит у децата и остеопороза у възрастните. У хора с недостатъчно ниво на витамина лесно се получават фрактури.

Сърдечно-съдови заболявания

Всеизвестно е, че затлъстяването и високото кръвно налягане създават рискове за сърдечно-съдови заболявания. Към рисковете фактори трябва да добавим и недостатъчно ниво на витамин D. Той подпомага сърдечно-съдовата функция, а в сърцето се образуват рецептори за него. Ако няма рецептори, се увеличава рискът от атеросклероза, тъй като се предизвиква инсулинова резистентност и увеличаване на холестерола.

Освен това витамин D допринася за намаляване на съсирването. Ако дефицитът на витамин D е много голям, се създава и риск от кардиомиопатия. Ако сте в риск от сърдечно-съдово заболяване, лекарят ви може да назначи изследвания на витамин D в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ.

Диабет

Диабетът тип 2 е много разпространен, а за това роля може да има и недостигът на витамин D. При дефицит на витамина се увеличава рискът от инсулинова резистентност, която е преддиабетно състояние. Навременните лабораторни изследвания на кръв за нивото на витамин D могат да покажат дали е необходимо лекарят да ви изпише добавка, за да се намали рискът от диабет тип 2.

Псориазис

Псориазисът е автоимунно заболяване, случаите на което напоследък също нарастват. Ролята на витамин D при това заболяване е да подтиска имунната активност, свързана със заболяването.

Множествена склероза

Множествената склероза е един от бичовете на съвременното общество. Установено е, че дефицитът на витамин D създава повишен риск от по-бързо развитие на заболяването и от рецидиви.

Нервни и психиатрични разстройства

Едно от основните качества на витамин D за организма е защитата на нервните клетки благодарение на антиоксидантните си свойства. При компенсиране на дефицита му в организма могат да се намалят рисковете от депресия и от развитие на болестта на Алцхаймер. Проучванията, проведени сред хора на възраст над 60 години, показват подобряване на когнитивната функция при приемането на витамин D като добавка.

Злокачествени заболявания

Този важен витамин може да помогне за предотвратяване на рак, а при наличието му да забави образуването на разсейки. Установено е благоприятното му влияние при рак на гърдата, рак на дебелото черво и рак на простатата. Той е важен за забавяне и на немеланомния рак на кожата.

Витамин D е много важен за здравето и предпазва от редица заболявания. Консултирайте се с лекаря си за необходимостта да го изследвате в Клинична лаборатория ДЕЛПЕМ, за да може да ви предпише добавки и режим, ако при изследванията се установи, че имате дефицит.

Share Button