Изследване на желязо при съмнение за анемия

Недостигът на желязо може да е признак за анемия, затова при често изпитване на отпадналост и умора, задъхване, бледи венци, ускорен пулс е желателно вземане на кръв за изследване, за да се установи дали желязото в организма ви е под нормалното ниво. Тъй като признаците на анемия не са специфични, изследването ще помогне за поставянето на диагноза. Навременните лабораторни изследвания са важни, за да се предотврати развитието на анемията в тежка форма, с постоянно главоболие и намалена работоспособност.

изследване за желязодефицитна анемия

 

Наличието и ролята на желязото в организма

Желязото е важен елемент, 70% от който е свързано с хемоглобина на червените кръвни клетки. Останалото количество се свързва с трансферина, който се образува след смъртта на червените кръвни клетки. След това то се пренася до костния мозък и там се свързва с феритина; наличното в костния мозък желязо се използва при производството на нови червени кръвни клетки. Още една част от желязото се съхранява в тъканите, като резерв.

Основната роля на желязото е да помага на хемоглобина за пренасянето на кислород. От него зависи правилното функциониране на органите и състоянието на мускулите.

 

Скоростта на изчерпване на желязото в организма

При мъжете се установява по-голямо количество желязо, запасът от който може да стигне за няколко години. При жените изчерпването е по-интензивно, тъй като те губят кръв при менструация, а освен това желязото се изразходва по-бързо при бременност и кърмене.

Съдържанието на желязо в организма при мъжете е 0,9 mmol/kg, а при жените 0,7 mmol/kg. От това количество около 66% при мъжете е включено в хемоглобина, а при жените делът на желязото, участващо в хемоглобина, е около 62%.

 

Бедната на желязо храна допринася за ниско съдържание на желязо

При разнообразна диета, включваща богати на желязо храни, като месо, черен дроб, риба, яйца, зеленолистни зеленчуци, организмът си набавя необходимото количество от този елемент.

Изследване на желязо

 

При хранене, което не включва съдържащи желязо храни, се стига до недостиг. Ако изпитвате честа умора, отпадналост, сърцебиене и особено ако сте на вегетарианска храна, е важно да изследвате желязото в организма си в лаборатория ДЕЛПЕМ Хасково.

 

Възползвайте се от промоционалите цени на изследванията за желязо до края на февруари в Медико-диагностична лаборатория ДЕЛПЕМ.

 

При изследването на желязо се взема предвид 24-часовият ритъм на концентрацията му

При изследването се взема предвид, че при повечето хора концентрацията на желязото в кръвната плазма нараства нощем, а през деня постепенно намалява. Това е важно за получаване на достоверни резултати от клинико лабораторни изследвания. Отклоненията при някои пациенти могат да бъдат много големи.

Затова вземане на кръв за изследване се извършва сутрин между 6 и 9 часа. Ако резултатът породи съмнение, трябва да се вземе проба за още едно изследване.

 

Кога не трябва да се извършват изследвания на желязо

При пациенти, които са с остра степен на възпалителен процес и треска, не трябва да се извършват лабораторни изследвания на кръв за установяване на съдържанието на желязо в организма им. Причината е, че възпалителният процес води до понижаване на стойността на желязото в изследванията, и затова изследвания, извършени в това състояние на пациентите, ще бъдат недостоверни.

Share Button