Изследване на инсулинова резистентност

Инсулинът и ролята му в организма

Инсулинът е хормон, който се отделя задстомашната жлеза, или панкреаса. Той играе основна роля в обмяната на веществата, помага за усвояването на глюкозата и понижава нивото на кръвната захар. Ако организмът изпитва недостиг на инсулин, кръвната захар се повишава и се стига до заболяването диабет. Нивото на кръвната захар се установява с клинико лабораторни изследвания.

 

клинико лабораторни изследвания

 

Кога се стига до състояние на инсулинова резистентност

Когато клетките в организма не искат да използват глюкозата и не се осъществява механизмът за контролиране на нивото на кръвната захар, състоянието се нарича инсулинова резистентност. Така вместо да бъде усвоена от мускулните клетки, черния дроб и мастната тъкан, глюкозата остава в кръвта.

Излишъкът от глюкоза достига до мастните депа, където се превръща в мазнини. Тези количества мазнини създават все по-висок риск от инсулинова резистентност. Излишното тегло е рисков фактор за достигане на резистентност. Освен това клетките на задстомашната жлеза се изтощават и започват да отделят все по-малко инсулин, което също създава условия за резистентност.

 

Изследване на инсулинова резистентност

 

Кои са оплакванията и симптомите, изискващи изследвания за инсулинова резистентност

Ще бъдете насочени за изследвания, ако кръвното ви налягане е високо, лесно се уморявате, страдате от депресия, задържате течности.

 

Какви изследвания са необходими за установяване на резистентност

При някое или няколко от горните оплаквания ще ви насочат към клинична лаборатория ДЕЛПЕМ Хасково за следните изследвания:

 

Пораждането на инсулинова резистентност се дължи на метаболитен синдром

Понятието метаболитен синдром включва съвкупност от фактори, свързани с проблеми в обмяната. Тези проблеми се установяват след изследвания в лаборатория ДЕЛПЕМ. Сред тях са:

  • затлъстяването
  • артериалната хипертония
  • повишеното ниво на LDL холестерол
  • атеросклерозата
  • диабетът тип II

Силният стрес и отделянето на стресови хормони, като адреналин и кортизол, също е благоприятен фактор за достигане  на състояние на резистентност към инсулина.

Особено важно е да се правят лабораторни изследвания за нивото на кръвната захар и други те изследвания, свързани с резистентността към инсулина, при пациенти с наднормено тегло и натрупване на мазнини около талията. При жените е рисково увеличаване на обиколката на талията над 80 сантиметра, а при мъжете за рисково се смята натрупването на мазнини около талията и получаване на обиколка над 94 сантиметра.

 

 

Рискът от развиване на резистентност към инсулина се увеличава при храни с висок гликемичен индекс

Храните като бяло брашно, захар, както и продукти, произведени с тях, имат висок гликемичен индекс. Това означава, че тези храни се усвояват много бързо и така се предизвиква много рязко увеличаване на глюкозата в организма, което на свой ред води до рязко увеличаване на инсулина. Така се създава риск от бързо развитие на резистентност.

 

Някои заболявания водят до развитие на инсулинова резистентност

Лекарите насочват пациентите за вземане на кръв за изследване, за проверка на резистентността към инсулина, ако имат заболявания като:

  • синдром на Къшинг,
  • полицистичен синдром на яйчниците
  • хипогонадизъм – проблеми в репродуктивната система, водещи до намаляване на функцията на половите жлези или спиране на тази функция.

 

Share Button