Изследване на съдържанието на калций в кръвта

Важната роля на калция в организма

Делът на калция в минералите, намиращи се в организма, е малък, около 1,5%. Най-голяма е концентрацията на този елемент в костите и в зъбите – там той съставлява 99% от общото му количество в организма.

 

Изследване на калций в кръвта

 

Около 1% от  наличния в организма калций се намира в кръвта. Това е така нареченият свободен калций, който не е свързан с белтъци. Той се нарича йонизиран калций.

Ролята на калция е много важна:

  • способства за кръвосъсирването
  • спомага за съкращаването на мускулите
  • укрепва стените на кръвоносните съдове
  • помага за имунитета и способността за съпротива срещу микробите
  • помага за обезвреждането на хлора и на флуора.

лабораторни изследвания на кръв

Ако пациентът не приема достатъчно калций чрез храната, организмът компенсира недостига чрез набавяне на калций от костите. Затова е важно да се приемат храни с достатъчно наличие на калций, тъй като недостигът може постепенно да причини увреждане на костите.

За усвояването на калция важна роля играе витамин Д, който подпомага протеина, синтезиращ калция.

усвояване на калций

Кога трябва да се проведе това изследване

Ще ви насочат за лабораторни изследвания на кръв при необходимост от проследяване не само на състоянието на костите и на зъбите. Изследванията за количеството на калция в организма дават информация и за състоянието на сърцето и на бъбреците.

 

Заболявания и състояния, при които най-често се извършват изследвания на калций

Ще ви изпратят за изследвания на съдържанието на калций в организма ви в медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ най-често при следните заболявания:

  • заболявания на бъбреците, например камъни в бъбреците, както и бтбречна недостатъчност
  • заболявания на черния дроб
  • заболявания на щитовидната жлеза
  • остеопороза
  • злокачествено заболяване

Освен това кръвни изследвания на калций се провеждат за преценка на общото здравословно състояние, в комбинация с изследване на други елементи: натрий, калий, магнезий.

Ако приемате добавки, съдържащи калций, или витамин Д, лекарят ще ви изпрати за проследяване на ефекта от приема им чрез клинико лабораторни изследвания.

 

Проследяване на нивото на калция при новородените

Вземане на кръв за изследване на калция при новородени се извършва през първите дни след раждането. То е наложително, когато новороденото е с ниско тегло или недоносено.

 

Какво представляват изследванията

При изследвания в лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, се изследва както общото съдържание, така и количеството йонизиран калций. Тъй като между общото количество и количеството йонизиран калций балансът е стабилен, най-често изследванията се извършват за установяване на общото количество.

 

Какви са симптомите за по-високо и по-ниско от нормалното съдържание на калций

кръвни изследвания на калций

Повишеното съдържание на калций се нарича хиперкалциемия. Признаците за по-високо от нормалното съдържание включват умора, усещане на слабост, гадене и повръщане, както и честа жажда и уриниране. Пациентът може да страда и от запек. Но тези симптоми обикновено се появяват след прекалено повишаване над нормалното съдържание на калций.

По-ниското от нормалното съдържание се нарича хипокалциемия. Симптомите, които го характеризират, са изтръпване на устните и в областта на устата, спазми на мускулите и в корема, аритмия, а може да се стигне и до гърчове.

При хиперкалциемия излишният калций се натрупва в костите или се отделя от организма посредством урина и изпражнения. Хипокалциемията води до намаляване на калция в костите.

Share Button