Изследване на цервикален секрет

Как се взема материал от цервикален секрет

Материалът за изследване на цервикален секрет в медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ трябва да се вземе от лекуващия лекар на пациентката. Секретът се взема с тампон, като се извършва въртеливо движение в продължение на около 10 секунди и след това тампонът се изважда. Материалът трябва да се донесе в лабораторията до два часа след вземането му.

Изследване на цервикален секрет

Защо се провежда изследването на цервикален секрет

Лекарят ви ще ви изпрати за изследване на този секрет, ако има съмнения за инфекция – гонококова или хламидийна.

Спазване на изисквания преди вземане на секрета

Известно време преди изследването на тези биологични течности, най-малко в продължение на седмица, не трябва да сте провеждали лечение с антибиотици, тъй като такова лечение ще попречи на установяването на инфекция. Друго изискване е да не сте правили вагинални душове поне 4-5 дни преди самото изследване.

Изследването на секрета

Пациентката трябва да донесе тампона за клинико лабораторни изследвания. Ще направим микробиологична посявка, както и микроскопско изследване. Микроскопското изследване се извършва с оцветяване. Ако резултатът от посявката се окаже положителен, ще бъде установена чувствителността на микроорганизмите, които са били изолирани, към различни медикаменти, чрез антибиограма. Така лекуващият лекар ще може да определи какъв медикамент е подходящ за лечението.

Допълнително секретът се изследва за вътреклетъчни бактерии – микоплазми, уреаплазма и хламидии. Тези бактерии се предават при полови контакти.

Микоплазми

изследване на Микоплазми

Микоплазмите се срещат у около една трета от полово активните жени. Тези бактерии са широко разпространени и са едни от причинителите на уро-генитални инфекции.

Често микоплазмените инфекции се развиват заедно с друга инфекция от бактериален тип и може да се стигне до възпаление и на други органи.

Уреаплазма

изследване на Уреаплазма

Уреаплазмата предизвиква инфекция, при която се появява необходимост от често уриниране, както и слаби болки в долната част на корема.

Хламидии

Хламидиите също причиняват инфекции, които се дължат на пренасяне на бактерии при сексуален контакт. Пренасянето става чрез влагалищния секрет и чрез спермата.

изследване на Хламидии

Изследването включва установяване на антитела, като наличие на антитела IgM означава скорошна инфекция, на антитела IgA – остра инфекция, а на антитела IgG – инфекция, която вече е преминала.

При заразяването липсват ясни симптоми, затова установяването на инфекция от този тип е трудно и често се случва късно. Паренето при уриниране и нарушенията в секрецията на влагалището могат да бъдат симптоми на инфекция от хламидии. Лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, препоръчва изследванията за хламидии да се правят най-малко веднъж годишно.

Лечение на инфекциите, установени при изследването на цервикалния секрет

Лекарят, който ви лекува, ще избере медикамента, който е подходящ за лечението на установената инфекция, както и продължителността на приемането му.

По време на лечението, до постигане на пълно оздравяване трябва да се въздържате от сексуални контакти.

Лекарят ще ви назначи контролен преглед след около три месеца, за да се проследи резултатът от лечението.

При неспазване на условията за лечение инфекциите могат да се превърнат в хронични. Освен неприятните симптоми може да се стигне и до възпаление на таза, безплодие и други тежки последствия.

 

 

Share Button