Изследване на цинка при проблеми с имунната система

Значението на цинка за организма

Растежът на организма зависи от наличието на цинк. Той е важен и за функционирането на имунната система. Затова се препоръчва консумация на достатъчно храни богати на цинк, за да се набави необходимата дневна доза от този важен за здравето елемент.

Изследване на цинк

 

Провеждане на изследването

Изследването може да се извърши в медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ Хасково с кръв, взета на гладно.

 

Значението на цинка при мъжете

Цинкът е особено важен за мъжете, поради важната му роля за увеличаване на мускулната маса и на нивото на хормона тестостерон, както и за добър имунитет. При отпадналост и намалено образуване на мускулна маса е препоръчително да си направите клинико лабораторни изследвания на нивото на цинка в организма ви.

 

Симптоми на дефицит на цинк

Дефицитът на цинк се проявява под няколко форми:

  • косопад
  • трудно зарастване на рани
  • проблеми с обонянието и вкусовите възприятия.

При тези симптоми, съпроводени с отпадналост, е важно да се извършат важни лабораторни изследвания на кръв, за да се установи дали недостигът на цинк не е причина за тях. Недостатъчно бързото вземане на мерки се отразява неблагоприятно на имунната система. А при бързо вземане на мерки недостигът се коригира лесно, чрез прием на медикаменти.

 


Какво пречи на усвояването на цинка от организма

Доброто усвояване на цинка гарантира добро състояние на имунната система.

Ако диетата е с много високо съдържание на въглехидрати, това пречи на усвояването на цинка. Ако човек се храни с големи количества зърнени и бобови храни, те също пречат на усвояването на този важен елемент.

Друга причина за недостатъчното му усвояване е наличието на пропускливи черва. Също така при редовен прием на нестероидни противовъзпалителни средства нивото на цинка се изчерпва бързо.

При горепосочените случаи е важно провеждането на лабораторни изследвания на цинка в организма. Възстановяването на нормалното ниво след установен недостиг нормализира функциите на целия организъм и възстановява и имунитета.

 

лабораторно изследване на кръвта

 

Значението на цинка за противодействие на растежа на раковите клетки

Този така важен микроелемент е важен фактор за намаляването на растежа на раковите клетки. Затова е важно вземане на кръв за изследване за нивото на цинка в организма при пациенти с ракови заболявания, особено при тези с рак на гърдата и рак на простатата. Достатъчно високото ниво на цинк гарантира нисък риск от развитие на рак.

 

Нормалното ниво на цинка в организма и препоръчителният дневен прием

Нормално е нивото на цинка в организма да е между 2 и 3 грама. Той се съдържа в много органи, най вече в черния дроб, бъбреците, панкреаса, простатата, еритроцитите. Участва в над 70 металоензима, които са важни за протичането на основните метаболитни реакции, участва и в комплекси с важни хормони като инсулина.

Препоръчителният дневен прием е минимум между 8 и 11 милиграма цинк, а напоследък се препоръчва да е между 30 и 40 милиграма. Но дневната доза не трябва да превишава 100 милиграма.

Share Button