Изследвания

Не само съставките на храната,която поемаме, но и разграждането й могат да бъдат обхванати от многобройни лабораторни изследвания.Те дават представа за функциите и взаимодействието на различните органи и системи,участващи в обмяната на веществата.

Кръвна захар

Като най-важна енергийна молекула в метаболизма ,глюкозата в кръвта (кръвната захар)снабдява мускулите и мозъка с необходимата енергия.Концентрацията на захар в кръвта се определя от нейното потребление,както и от приема и образуването на глюкоза.Нивото на кръвната захар силно се повлиява от вида на последно приетата храна.Затова кръв за измерване на нивото на кръвната захар се взема на гладно ,това означава около 12 часа след последния прием на храна(сутрин преди закуска).

Кръвно захарен профил

Допълнителна информация дава дневния профил на кръвната захар ,при който освен стойността на гладно се измерват и по още една стойност преди обяд и след обяд.

HbA1c/гликиран хемоглобин/

Гликирания хемоглобин отразява качеството на контрола върху кръвната захар за период  от 4-8 седмици преди момента на изследването  или с други думи ,за да са нормални стойностите на гликирания хемоглобин е необходимо нивата на кръвната захар да са били в границата на нормата 4-6 седмици преди изследването.

 

Мазнините са важна съставна част от всички клетки и играят голяма роля като градивни единици в тялото.Заедно с белтъците и въглехидратите мазнините спадат към основните хранителни вещества, с които организма покрива енергийните си нужди.

Холестерол

По голяма част от холестерола се образува в черни дроб, а една част от него попада с храната в организма през червата.Той се съдържа предимно в животинските продукти като месо,колбаси,масло,яйца и риба.Освен от начина на хранене концентрацията на холестерола силно зависи от възрастта и пола.

LDL-холестерол / лош холестерол/

LDL това са липопротеини с ниска плътност ,които съдържат малко белтък и много мазнини.Той отнася мазнините от черния дроб до останалата част от тялото.Желателно е той да има ниски стойности в организма ,защото може да натрупва мазнини по вътрешната стена на кръвоностните съдове.Образуват се плаки- основната причина за атеросклерозата.Това стеснява кръвоностните съдове и намалява притока на кръв към органите.

HDL-холестерол / добър холестерол/

HDL това са липопротеини с висока плътност,които съдържат белтък с висока концентрация.Той намалява вероятността за отлагане на холестеролови плаки върху стените на кръвоностните съдове.

Съотношението на общия холестерол към HDL  се нарича коефициент на риск.Колкото по-голямо е числото ,което се получава ,толкова по-голям е рискът за развитие на заболяване на сърдечно-съдовата система.

HDL-холестерол / добър холестерол/

HDL това са липопротеини с висока плътност,които съдържат белтък с висока концентрация.Той намалява вероятността за отлагане на холестеролови плаки върху стените на кръвоностните съдове.

Съотношението на общия холестерол към HDL  се нарича коефициент на риск.Колкото по-голямо е числото ,което се получава ,толкова по-голям е рискът за развитие на заболяване на сърдечно-съдовата система.

 Триглицериди

Триглицеридите /неутралните мазнини / служат на клетките като гориво за добив на енергия.Те се приемат или с храната / месо ,колбаси,мляко,сирене,ядки/ или се образуват в организма от алкохоли и въглехидрати.Повечето от подкожната мастна тъкан,която се образува в организма ,всъщност е съставена от триглицериди.Стойностите на триглицеридите следователно зависят както от вътрешната регулация на липидната обмяна, така и от външни влияния.При богата на мазнини храна  една част от триглицеридите се превръщат в енергийно депо във вид на тлъстини  или се отлагат в черния дроб.

Пикочна киселина

Образуваната пикочна киселина в организма се излъчва през бъбреците .Нивото на пикочна киселина силно зависи от възраста,пола и начина на хранене.Особенно богати на това вещество са месото и вътрешностите. Повишената концентрация на пикочната киселина е важен рисков фактор за подагра и исхемична болест на сърцето.

Черния дроб играе цетрална роля в обмяната на веществата.Той може да се сравни с депо за скорбяля/ нишесте/ и витамини,който при нужда отделят в кръвообращението.Той образува жлъчен сок и преработва смлените мазнини и белтъци.При това се синтезират множество необходими ензими и белтъци.Много заболявания  и нарушени функции на черния дроб водят до промени в определени показатели в кръвния серум и урината.Ензимите, срещащи се предимно в черния дроб,се отделят по-активно и се откриват в по-големи количества в серума.Ензимите на черния дроб са ALAT,ASAT,LDH.

Запушването на жлъчката възниква ,когато някъде в жлъчните канали между черния дроб,жлъчния мехур и тънкото черво се появи препятствие ,което пречи на изтичането на жлъчния сок.Признаци за запушване на жлъчката са особено повишаване на концентрацията на билирубин или на ензимите  GGT и АФ в серума.

Жлъчния пигмент билирубин  е продукт на разграждането на кръвния пигмент хемоглобин.Първоначално възниква водонеразтворима форма / индиректен билирубин/,който в черния дроб се превръща във водоразтворим/директен билирубин/ и накрая се отделя в жлъчния сок.

Част от продуктите на обмяната на веществата ,които не са нужни в организма, попадат с кръвта в бъбреците.Там кръвта се пречиства и отпадните продукти напускат тялото.

Креатининът  е краен продукт  от обмяната на веществата в мускулите – в мускулите химически се складира енергия под формата на креатининфосфат.Тъй като креатининът почти напълно се отделя чрез бъбреците, той е показател за тяхната филтрираща и отделителна функция.

Хормоните са химически посредници / медиатори/ в нашето тяло,които служат за пренос на информация  и междуклутъчна комуникация.В тясна връзка с нервната система хормоналната система регулира храненето, растежа и съзряването на тялото и размножаването ,както и адаптацията към различни ситуации, например стрест.Хормоните на щитовидната жлеза TSH,FT4,T3,T4 регулират в особенно голяма степен основната обмяна ,т.е. превръщането на хранителните вещества в енергия.Концентрацията на FT3 в централната нервна система  действа като  обратна  връзка  и подтиска продукцията на  TSH.

Share Button