Каква е тайната на хормона за съня малатонин при лечението на пациенти с Covid-19

Какво е мелатонин и каква е ролята му в организма

Мелатонинът е хормон, който се произвежда в човешкото тяло. Отделя го епифизата. Ролята на този хормон е да създава необходимост от сън. Той е известен като „хормон на мрака“.

Освен това мелатонинът концентрира пигментните гранули в пигментните клетки в кожата. При бозайниците значението му за пигментацията на кожата е много слабо.

Мелатонинът е важен за регулирането на биологичния часовник на организма. Хора с проблеми със заспиването често приемат добавки, съдържащи мелатонин.

 

ролята на мелатонина за ковид

 

Времето на денонощието влияе върху секрецията на мелатонин

Отделя се, когато се стъмни, в периода между около 8 часа вечерта до около 3 часа през нощта. След това нивото му започва да намалява. През деня секрецията на мелатонин е слаба.

Важно е при събуждане нощем да не се включва силна светлина, защото това нарушава синтеза на мелатонина и така се нарушава сънят.

 

мелатонина за съня

 

Антиоксидантни свойства на мелатонина

Мелатонинът има много силни антиоксидантни свойства. Той помага за унищожаването на вредните радикали в организма. Това е причината другото му название да е „хормон на младостта“. Антиоксидантните свойства на мелатонина допринасят за добър сън и следователно за добро здраве.

 

значение на хормона мелатонин

 

Изследване на американски учени за ролята на мелатонина при пациенти с ковид

Заключението от резултатите от изследване, проведено с 800 пациенти с тежка форма на ковид инфекция, е публикувано в електронната библиотека medRxiv. Ръководител на изследването е доц. Николас Татонети, от Колумбийския университет.

Според заключението, у пациентите, които са били на терапия с мелатонин и в организма им е имало високо ниво на този хормон, са се справили по-добре с инфекцията.

Изследването е включвало преценка на влиянието на различни хормони и подобни на хормони вещества върху състоянието на пациенти с ковид, които са били тежко болни и се е наложило да се включат към системи за изкуствено дишане.

Още не е установено точно по какъв начин мелатонинът действа на организма на пациент болен от Covid-19. Но резултатите дават основание да се смята, че този хормон е едно от средствата, с които човешкият организъм може да се справи при тежка инфекция с коронавирус.

 

мелатонин при коронавирус

 

Доналд Тръмп е бил лекуван с препарати, включващи мелатонин

Както е известно, през октомври американският президент Доналд Тръмп беше приет в болница за лечение на инфекция от ковид. Лекуването даде бърз резултат и президентът се върна на работа след няколко дни. Според думите му, лекуващото средство е „божия благословия“. За лечението на Тръмп е използван основно препарат с експериментални антитела REGN-CoV2 на американския биотехнологичен концерн Regeneron. Сред препаратите за лечението, приемани от Тръмп, са и цинк, витамин Д, мелатонин, аспирин, фамотидин.

 

Мелатонинът може да бъде едно от основните средства за лекуване на тежки ковид инфекции

С разпространението на пандемията от ковид се търсят най-ефикасните средства, с които могат да се лекуват тежки случаи на това заболяване. Резултатите от изследванията на американските учени дават основание да се смята, че мелатонинът е едно от тези ефикасни средства. Трябва да се извършат по-нататъшни и по-подробни лабораторни изследвания, но първите резултати са положителни.

Share Button