Каква информация ни дава пълната кръвна картина

При чести симптоми на умора, отпадналост, както и за профилактични цели, вашият лекар може да Ви назначи изследване на кръвта – пълна кръвна картина.  То включва изследването на редица показатели, основните от които са червените кръвни клетки (еритроцитите), белите кръвни клетки (левкоцитите), тромбоцитите, хематокритът и хемоглобинът. Когато стойностите им са извън референтните граници, те могат да бъдат признаци на редица  заболявания.

 

пълната кръвна картина

 

Червените кръвни клетки – еритроцитите

Еритроцитите пренасят кислорода от белия дроб до тъканите, а обратно пренасят въглеродния диоксид. Броят им се обозначава с RBC.

Нормални стойности за възрастни: 3,50-6,10 T/L

За деца стойностите варират с възрастта.

 

Повишени стойности на еритроцитите могат да бъдат признак на сърдечно, белодробно или бъбречно заболяване, заболяване на костния мозък, злокачествено новообразувание и др.

Когато стойностите на еритроцитите са понижени, това може да бъде признак за  заболявания: анемия, язва на стомаха, възпаление на червата, недостиг на желязо, фолиева киселина (витамин В9) и витамин В12, карцином на дебелото черво и др.

Белите кръвни клетки – левкоцитите

Левкоцитите са по-малко на брой от еритроцитите, но са по-големи от тях. Броят им се обозначава с WBC. Референтните стойности за възрастни са между 3.5 и 10.3 G/L.     За деца стойностите варират с възрастта.

Левкоцитите са важни за предпазване от инфекции: те защитават организма, като атакуват вирусите и бактериите и ги унищожават. Затова при възникване на инфекция в организма броят им се увеличава. При проследяване на справането на организма с лечението на злокачествено заболяване изследването на броя на левкоцитите е от съществено значение.

Повишени стойности на левкоцитите най-често са признак на инфекция.Левкоцитозата може да бъде белег  на инфаркт, ревматоиден артрит, левкемия, туберкулоза, и др.

При понижаване на стойностите на левкоцитите възможните причини включват:  предозиране с някои лекарства , лупус, СПИН, синдром на Кушинг и др.

Тромбоцитите

Референтните стойности за тромбоцитите са между 140 и 440 G/l. За деца стойностите варират според възрастта.

Повишени стойности на тромбоцитите могат да бъдат признак на дефицит на желязо, абсцес, заболяване на костния мозък, злокачествено заболяване. При висок брой тромбоцити се увеличава рискът от образуване на съсиреци в кръвоносните съдове.

При тромбоцитите понижаването се нарича тромбопения. То може да се дължи на: бактериална инфекция, уголемяване на далака, напреднало чернодробно заболяване, бременност и др.

Хематокритът

Хематокритът се обозначава с HCT и измерва в проценти. Той определя общия обем на еритроцитите в сравнение с общия кръвен обем. Стойностите му намаляват при анемия, а при процеси, при които еритроцитите се увеличават, се повишава. Стойностите му се различават при мъжете (0.42 до 0.52), жените (0.36 до 0.48) и децата.

Хемоглобинът

Това е пигмент, съдържащ желязо. Той се обозначава с HGB и се съдържа в еритроцитите. Границите за мъже са между 140 и 180 g/l, а за жени от  120  до 160 g/l. При децата варират според възрастта.

Понижената стойност е признак за анемия, а повишената – за хронично белодробно заболяване, сърдечна декомпенсация и др.

Share Button