Какви заболявания са свързани с дефицита на витамин Д

Витамин Д – важен фактор за здравето

Витамин Д има своите важни функции за здравето. Една от тях е осигуряването на калций и поддържането на баланса му в организма. Друга важна функция е осигуряване на растежа и след това поддържането на костите.

изследване на витамин д Снимка: https://indianexpress.com

Какво количество витамин Д се смята за достатъчно при различните възрастови групи

Най-малко количество от витамина е достатъчно при децата до една година – 400 международни единици. След едногодишна възраст до 70 години достатъчното количество е 600 единици, а при хората над 70 години е необходимо повече – 800 единици. При кръвни изследвания се установява дали имате недостатъчно витамин Д в организма с.

Кои заболявания се влияят от недостига на витамин Д

Тук ще разгледаме влиянието на витамин Д за често срещани в съвременната среда заболявания: нервни разстройства, псориазис, костни заболявания, сърдечно-съдови заболявания, множествена склероза, диабет, рак.

Нервните разстройства и витамин Д

Тъй като този витамин е важен за функционирането на човешкия мозък и има антиоксидираща роля, достатъчното му количество предпазва от депресия и нервни разстройства. Установено е чрез клинико лабораторни изследвания, че и заболявания като епилепсия и Алцхаймер могат да се развият вследствие на дефицита им.

липса на витамин Д Снимка: https://www.nbcnews.com

 

Псориазис и витамин Д

Витамин Д подтиска имунната активност, характерна при псориазиса. Затова допълнителният му прием се използва като част от лечението на това заболяване.

псориазис от липса на витамин Д Снимка: https://honestversion.com

 

Костни заболявания и витамин Д

Тъй като този витамин е много важен за здравината на костите – той осигурява достатъчно калций и фосфат. Дефицитът му води до изтъняването и чупливостта им. Витамин Д помага за предотвратяване на рахит при бебетата и на остеопороза у възрастните. Чрез допълнителен прием на витамина се предотвратяват счупвания (фрактури) на костите.

рахит и остеопораза при липса на витамин д Снимка: https://www.steadyhealth.com

 

Сърдечно-съдови заболявания и витамин Д

Дефицитът на този витамин е един от факторите за сърдечно-съдови заболявания. Той води до по-голямо производство на ренин и вследствие на това и на ангионензин, които на свой ред стимулират развитието на атеросклероза. А ако дефицитът е особено голям може да се стигне до кардиомиопатия.

атеросклероза при липса на витамин Д Снимка: https://www.everydayhealth.com

 

Множествена склероза и витамин Д

Множествената склероза засяга предимно млади хора и може да причини частично или пълно обездвижване. Изследванията показват, че дефицитът на витамин Д ускорява развитието на това заболяване, както и случаите на рецидив. А при продължителен прием на витамина рискът от множествена склероза намалява.

множествена склероза при липса на витамин д Снимка: https://www.everydayhealth.com

 

Диабет и витамин Д

При недостатъчно витамин Д в организма се развива диабет тип 2, тъй като организмът има по-висока инсулинова резистентност и по-голямо количество кръвна захар. Затлъстяването е често свързано с недостатъчно витамин Д, затова то също е риск от диабет тип 2.

диапет при липса на витамин Д Снимка: https://www.ttnews.com

 

Ракови заболявания и витамин Д

Проучвания и кръвни изследвания показват, че при ракови заболявания нивото на витамин Д намалява постепенно. А достатъчното му ниво може да предотврати развитието на ракови заболявания или да забави развитието на метастази у болни пациенти. При две от основните ракови заболявания – рак на гърдата и на дебелото черво, изследванията показват, че приемът на витамина действа благоприятно. Също положителен ефект оказва приемът на витамин Д при немеланомен рак на кожата.

Изследванията на витамин Д са важни

В световен мащаб дефицитът на витамин Д е сериозен проблем – той е между 30% и 80%. Затова навременните изследвания в лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, помагат за ранно установяване на недостиг, за да вземете мерки и да не се стигне до сериозно заболяване.

Share Button