Какви изследвания са необходими при постъпване в детска градина и ясла

Есента е време, през което много деца тръгват на детска ясла или детска градина. Ако вие сте сред семействата с деца на тази възраст, подгответе се за постъпването с изследвания в медико-диагностична лаборатория ДЕЛПЕМ. Вземете от личния лекар направление и ще заплатите само таксата за обработка на биологични материали.

снимкиа: https://indianexpress.com

 

Какви изследвания са необходими за постъпване в детско заведение

За да се удостовери, че новопостъпващите деца са здрави, се изискват следните изследвания:

 • пълна кръвна картина
 • скорост на утаяване на еритроцити (СУЕ)
 • лабораторно изследване на урина
 • изследване на изпражнения (фецес)
 • изследване за паразити
 • изследване за ентеробиоза – със скоч лента.

Това е пълният пакет от изследвания, а за деца, които са били в детско заведение, но през лятото не са го посещавали за повече от месец, се изисква съкратен пакет. Той включва последните три изследвания, без пълна кръвна картина, СУЕ и изследване на урина.

По-подробно за изследванията

 • Изследване за ентеробиоза

Това е изследване за глисти. За вземане на проба се взема предметно стъкло със скоч лента. Сутринта, преди изхождане и преди измиване, половината от скоч лентата се залепва върху отвора на ануса и се притиска. След това се залепва отново върху стъклото.

 • Изследване на урина

Изискването за изследването в клинична лаборатория ДЕЛПЕМ е да се вземе достатъчно количество от първата сутрешна урина. То трябва да се донесе в лабораторията до 2 часа след като е взето.

 • Изследване на изпражнения и за паразити

Пробата от изпражненията трябва да се вземе, след като детето се е изходило на чисто и сухо място. Количеството за изследвания трябва да включва материал от различните части на фецес, с размерите на грахово зърно. Поставете пробата в контейнер, който можете да купите от всяка аптека, затворете плътно и донесете в лабораторията.

 • Пълна кръвна картина

Тази група изследвания включва редица показатели, чрез които се определя дали детето има анемия, някакво хронично заболяване, инфекциозно заболяване и други. Изследванията в ПКК включват показатели като основните кръвни клетки, ниво на хемоглобина и други.

При децата тези лабораторни изследвания на кръв се извършват с вземане на кръв от пръста. Преди вземане на пробата детето не трябва да е яло.

 • Скорост на утаяване на еритроцити

Това изследване дава възможност за установяване на бактериални инфекции и паразитози. Стойността, установена чрез него, посочва каква е концентрацията на белтъка, наречен фибриноген, който освен ролята си за кръвосъсирването има и още една важна функция – да реагира на възпалителни процеси чрез повишаване на нивото си.

То се извършва върху кръвна проба, която трябва да се вземе на гладно.

В какъв срок трябва да се направят изследванията

За да сте готови с всички необходими изследвания в лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, трябва да донесете пробите до 7 дни преди датата, на която детето ще започне да посещава детско заведение.

Ако детето е прекъснало ходенето в детско заведение за лятото и е необходим само съкратен пакет, изследванията трябва да се направят до 15 дни преди датата, на която то ще започне да посещава отново яслата или градината.

Изискване за изследване Васерман на единия родител

Ако детето ви не е посещавало детско заведение до сега, ще е необходимо да се направи и изследване Васерман на единия родител.

Share Button