Какви изследвания се правят при алергия към глутен и мляко

Какво представлява глутенът

Това е протеин, който е слепваща съставка в брашната от пшеница, ръж и ечемик, но се съдържа и в овеса в по-малко количество. Той често предизвиква свръхчувствителност, особено у малки деца.

 

Какво представлява глутенът

 

Непоносимост към глутен

Все по-често се говори за непоносимостта към глутен у малки деца и у възрастни. Особено податливи на непоносимост към него с пациентите с автоимунни заболявания. При съмнение за алергия към глутен е важно извършване на клинико лабораторни изследвания за установяване дали пациентът страда от такава алергия.

Различават се три вида непоносимост към глутен – алергия към зърнени храни, цьолакия и особена чувствителност към глутена, която не е свързана с цьолакия. Последният вид все още не е проучен добре.

 

Непоносимост към глутен

 

Какви са реакциите, предизвикани от глутена

Реакциите при непоносимост към глутен включват хранителна алергия, пристъпи на астма, разстройства, поява на афти и херпеси.

Какво е цьолакия

Непоносимостта към глутена може да се дължи на цьолакия. Другото название на това заболяване е глутенова ентеропатия. Възпалителната реакция, предизвикана от глутена, причинява увреждане на лигавицата на тънкото черво. Освен това усвояването на витамини и минерали от храната не е пълноценно.

 

глутенова ентеропатия

 

Непоносимост към краве мляко и млечни продукти

Тази непоносимост се проявява първо в детска възраст и някои от пациентите остават алергични към мляко и млечни продукти през целия си живот. Непоносимостта се проявява чрез тежка алергична реакция.

 

Алергията към кравето мляко

 

Какви са реакциите, предизвикани от кравето мляко и млечните продукти

Алергията към кравето мляко се проявява чрез астма, екзема, обриви, проблеми в храносмилателната система – диария, гастрит, колит, стомашни киселини, риноконюнктивит и други. Може да предизвика тежко възпаление на средното ухо.

 

Непоносимост към краве мляко и млечни продукти

 

Панел от изследвания за непоносимост към глутен, мляко и други продукти

Освен към мляко някои пациенти проявяват и непоносимост към яйца, риба, соя, фъстъци. За установяване на алергия към тези продукти се използва изследването на панел fx5 – съвкупност от изследвания за хранителна алергия. Те се извършват с проба от венозна кръв, сутрин на гладно.

Алергените са вещества, предизвикващи алергична реакция. За всеки алерген има съответен имуноглобулин – основен участник в непосредствените алергични реакции. Тези имуноглобулини са от клас Е (IgE). Чрез изследванията в медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ се установява дали са налични имуноглобулините за алергични реакции към глутен и мляко. Изследването за непоносимост към мляко е за наличие в кръвта на имуноглобулин f2, а за непоносимост към глутен – за наличието на имуноглобулин f79.

Важно е две седмици преди изследването пациентът да не е приемал кортикостероидни или антихистаминови препарати.

Допълнителни изследвания при съмнение за непоносимост към глутен

За да се установи дали пациентът страда от глутенова непоносимост, трябва да се извършат и други изследвания. Какви са те преценява лекуващият лекар.

  • Обикновено се назначават пълни лабораторни изследвания на кръв. Ако нивото на еритроцитите и хемоглобина е ниско, това означава наличие на анемия.
  • Резултати от изследване на общия белтък с установено ниско ниво на белтъка показват, че той не се усвоява пълноценно.
  • Ниското ниво при изследване на натрий, калий, хлор също показва непълноценно усвояване на тези елементи.
Share Button