Какви профилактични изследвания трябва да направите при болки в стомаха

Пролетта е на прага. Освен с по-топло време тя идва и като сезон, през който са чести стомашните болки. Ако изпитвате болки в стомаха след хранене, гади ви се или повръщате, червата ви къркорят, или имате запек, който се сменя с диария и така се редуват, трябва да си направите изследвания в медико-диагностична лаборатория. По-сериозните оплаквания са свързани с кръв в изпражненията или в повърнатото.

 

изследвания при болки в стомаха

 

Не само неправилното хранене може да причини повечето от изброените по-горе симптоми. Установено е, че болките в стомаха и стомашното неразположение често се причиняват от бактерията Хеликобактер Пилори.

Възползвайте се до края на март от промоционалните цени за изследване в лаборатория ДЕЛПЕМ – пълна кръвна картина и изследване за наличие на Хеликобактер пилори.

 

Бактерията се намира в организма на голяма част от хората

Около 85% от хората имат Хеликобактер Пилори и не знаят това, тъй като нямат оплаквания. Те са само преносители. Тя се предава лесно – чрез целувка, при кихане и кашляне. Дори ако ползвате една и съща чаша с някого, който е заразен с бактерията, можете да се заразите и вие.

 

лабораторно изследване за Хеликобактер Пилори

 

Болките в стомаха могат да се дължат на Хеликобактер Пилори

Изследванията ще покажат дали имате Хеликобактер Пилори, която прониква в организма и се настанява в стомаха, където намира благоприятна киселинна среда. Ако не се обърнете към лекар за лабораторни изследвания на кръв, а решите да се лекувате с някакви лекарства от аптеката за стомашни болки, подлагате здравето си на сериозен риск. Бактерията действа много агресивно в стомаха и отделените от нея токсини увреждат лигавицата на стомаха. Тя може да причини гастрит или язва. Тъй като поема желязо, може да причини и желязодефицитна анемия.

 

лабораторни изследвания на кръв за бактерии в стомаха

 

Дразненето на лигавицата на стомаха от бактерията води до отделяне на повече стомашна киселина

Когато попадне в стомаха, бактерията отделя вещество, наречено уреаза, което започва да дразни лигавицата. Организмът реагира със защитна реакция, като отделя по-голямо количество стомашна киселина и пепсин. Тази реакция и повишената киселинност могат да унищожат други бактерии, но Хеликобактер Пилори е изключително устойчива. Затова повишената киселинност разяжда лигавицата на стомаха.

 

кръвни изследвания при гастрит

 

Изследванията, с които да се установи наличието на Хеликобактер Пилори

За да се установи дали причина за неразположенията ви е тази бактерия, трябва да си направите две изследвания:

 

Изследване за Хеликобактер Пилори

При клинико-лабораторни изследвания се проверява за наличие на антитела – IgA и IgG. Така се установява дали пациентът е заразен с бактерията и на какъв стадий е самата инфекция. Ако бъде установено наличие на антитела IgA, инфекцията е в ранен стадий или е остра.

След това лекарят може да ви предпише лечение. И двата вида антитела трябва да се изследват и след приключване на лечението. Първият вид антитела – IgA, се повлияват по-бързо от терапията и ако след периода на лечението са намалели с около 10%, това означава, че то е успешно.

За успешно лечение трябва да спазвате и режим на балансирано хранене.

Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ предлага промоционални цени за изследвания до края на март – пълна кръвна картина и изследване за наличие на Хеликобактер пилори.

 

Share Button