Какви са ползите от йода за тялото

Йодът е важен минерал, тъй като има значение още за развитието в бебешка възраст и има важни функции у възрастните. При бебетата той стимулира правилното развитие, познавателните му функции и интелигентността. При възрастните това е елемент, който защитава щитовидната жлеза, действа срещу раковите клетки, предпазва от косопад и има значение за очистването на организма от токсични метали като живак и кадмий.

Обикновено се обсъжда значението на йода за щитовидната жлеза. Но той е не по-малко важен за мозъка. Той се концентрира в тази част на мозъка, където се произвежда цереброспиналната течност. При дефицит на йод се наблюдава умствена изостаналост. Основната причина за този проблем е недостигът на йод в организма.

Понастоящем много хора имат недостатъчно ниво на йод в организма си. Това трябва да се установи чрез кръвни изследвания и лекарят да посъветва пациента да включи в диетата си храни, с които може да си набави този елемент.

 

Значението на йода за организма

 

Осигуряване на достатъчно йод за бебета и малки деца

Важно е в кърмаческия период и в ранното детство да се набавя достатъчно йод. Тогава се формира организмът. Най-добре набавянето на йод се постига с естествено кърмене. Освен кърмата добър вариант са формулираните млека със съдържание на йод.

За доброто ниво на йода допринася и навременното и правилно захранване на бебето след 6-месечна възраст.

В периода от 6-месечна възраст до края на втората година се изгражда нервната система и тя започва да съзрява. Обогатените храни и млека с добавен йод са подходящи за бебета до 1-годишна възраст. След това могат да се включат морски храни, млечни продукти, месо, с които да се набавя йод. Разнообразното хранене помага за поддържане на добро ниво на йода в организма.

 

 йод за бебета и малки деца

 

Кои храни съдържат йод

Йод се съдържа в морската храна, особено във водораслите. В тях количеството му е голямо. Но малко други продукти съдържат достатъчно йод. При консумация на йодирана сол само 10% от йода в нея се усвоява от организма. А и съдържанието на йод в солта е много малко. За набавяне на йод се препоръчва консумиране на келтска и хималайска сол.

Морските храни, особено водораслите, с право наричани „морски зеленчуци, както и мидите, скаридите, бялата риба са препоръчителни за набавяне на йод. Освен тях с достатъчно добро съдържание на този елемент са:

  • спанак;
  • коприва;
  • чесън;
  • ядки;
  • млечни продукти;
  • месо;
  • яйца.

Кои храни съдържат йод

 

Каква е необходимата дневна доза йод

При прием на добавки с йод дневната препоръчвана доза е около 150 мкг. Но редица учени препоръчват по-високи дози, 6 – 50 мг дневно, дори и по-големи количества. Все пак тези количества са доста високи и е по-добре да се посъветвате с лекаря си, за да определи той подходящата доза.

За деца до 4 години обикновено се препоръчва прием на 70 мкг дневно. За възрастни дозата е 150 мкг дневно.

 

Каква е необходимата дневна доза йод

 

Време за проявяване на ефекта от приема на йод

Ефектът от приема на йод се проявява бързо, когато се касае за мозъка. Бързо се усеща прилив на енергия. Умствените способности се подобряват.

В други отношения ефектът се постига по-бавно, например при прочистването на организма от токсини.

Редовните изследвания в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, дават възможност за следене на нивото на йод и за предписване на добавки, когато се налага, в допълнение към консумацията на продукти, съдържащи този елемент.

Share Button