Какво да правим при намалената функция на щитовидната жлеза

За тези, които имат хипотиреоидизъм – ето как да се подобрите състоянието си

Намалената функция на щитовидната жлеза се нарича хипотиреоидизъм. Той засяга повече жените, които боледуват около 10 пъти повече, отколкото мъжете.

Намалена функция на жлезата има и при много често срещано автоимунно заболяване, наречено болест на Хашимото.

 

причини за хипотиреоидизъм

 

Какви изследвания са необходими

За да се установи наличие на хипотиреоидизъм, трябва да се направят лабораторни изследвания на кръв. Изследват се хормоните TSH и FT4.

Най-важно е изследването на тиреоидстимулиращия хормон TSH, а при установяване на отклонения от нормалните му стойности се назначават и изследвания на тироксин – FT4.

При съмнения за Хашимото и за проследяване на заболяването се назначават и изследвания на антитела – TPO и ТАТ, в медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ.

 

Симптоми на хипотиреоидизъм

Симптомите на намалена функция на щитовидната жлеза включват:

  • депресия и чести промени в настроението;
  • косопад;
  • напълняване;
  • лесна уморяемост.

 

симптоми при хипотиреоидизъм

 

Правилното хранене е важно за подобряване на състоянието

Консумацията на по-леки храни е важна, за да се чувствате добре и да намалите теглото си при хипотиреидизъм. Ще подчертаем и пиенето на достатъчно вода. Тя подпомага храносмилането и поддържа бодростта. Важно е да пиете вода на всеки два часа.

Ето препоръчваните храни, които ще подобрят състоянието и самочувствието ви:

  • Плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците са редовна част от всички препоръчвани здравословни режими на хранене. С консумацията им се овладяват възпалителните процеси в организма.

  • Водорасли

Известно е, че в райони с дефицит на йод хипотиреоидизмът е често срещан. Водораслите съдържат много йод и е препоръчително да ги консумирате веднъж седмично. Най-лесно е да намерите сушени водорасли в магазин за здравословни храни и да ги добавяте към храната си.

  • Мазна риба

Мазните риби – сьомга, скумрия, сардини, са сред най-препоръчваните здравословни грани, поради наличието на омега-3 мастни киселини в тях. Тези киселини също допринасят за намаляване на възпалителните процеси.

  • Кокосово масло

Мастните киселини в кокосовото масло намаляват умората и са полезни за метаболизма. То има и други предимства: антибактериални и антиоксидантни свойства, също важни за справяне с възпалителните процеси. С консумацията на кокосово масло ще стабилизирате кръвната си захар.

  • Пробиотици

Пробиотиците стават все по-популярни, тъй като помагат за подобряване на състоянието на червата и за увеличаване на имунната защита на организма. Осигурете си пробиотик от аптеката и спазвайте инструкциите за приемането му.

 

Правилното хранене при хипотиреоидизъм

 

Добавки за подобряване на състоянието

Добавките, с които можете да подобрите състоянието си, включват на първо място йод, тъй като хипотиреоидизмът се развива при дефицит на йод.

 

Намалената функция на щитовидната жлеза

 

Много препоръчвана е билката ашваганда, която помага за поддържане на нивото на хормоните и за справяне със стрес.

Трябва да се посъветвате с лекаря си за дозата и начина на прием на всяка добавка.

Поддържането на добри нива на хормоните и избягването или справянето с възпалителните процеси са важни за състоянието при хипотиреоидизъм.

С консумацията на посочените тук храни се избягват възпаления и имунни реакции. Те действат благоприятно на стомашно-чревния тракт. Спазвайте диетата и ще се чувствате добре, а ако имате Хашимото, ще намалеят нивата на антителата.

Важно е и редовно да проследявате нивата на хормоните и антителата с изследвания в Клинична лаборатория ДЕЛПЕМ.

Share Button