Какво е адренална умора

Ако често или дори непрекъснато се чувствате уморени, причините могат да бъдат различни. Лекарят ви ще ви зададе основните въпроси, за да ви назначи изследвания в Клинична лаборатория. Може да се установят дефицити на основни елементи, а ако се оплаквате и от замайване и кръвното ви налягане е ниско, може и да имате адренална умора. Това означава, че има проблем във функционирането на адреналната, или надбъбречната, жлеза.

 

адренална умора

 

Какви функции има надбъбречната жлеза

Надбъбречната жлеза се нарича така, защото е разположена отпред, върху двата бъбрека. Тя се състои две симетрични триъгълни части.

Вътрешната част на надбъбречната жлеза произвежда много важни хормони – адреналин и норепинефрин. Тези хормони имат за задача да активизират организма при стресови ситуации.

Кората на жлезата е разделена на три части, като всяка от тях произвежда различен хормон. За производството на кортикостероидни хормони отговаря една от тези части. Друга част синтезира хормона кортизол. Третата част е отговорна за синтеза на тестостерон.

Кората на надбъвречната жлеза синтезира и алдостерон, който е част от механизмите за регулиране на водния и елекролитния баланс в тялото. Алдостеронът има важно влияние върху нивата на водата, натрия и калия в организма.

 

роля на надбъбречната жлеза

 

Признаци на адренална умора

Освен изтощение признаците на адренална умора включват:

  • непълноценен сън;
  • непрекъснат глад за сладко и солено;
  • раздразнителност;
  • напълняване;
  • трудно концентриране и запомняне;
  • болки.

При тези симптоми лекарят ви ще ви изпрати за необходимите клинико лабораторни изследвания и ако е необходимо, ще ви насочи към специалист.

Кортизолът, отделян от надбъбречната жлеза, регулира кръвното налягане и функционирането на имунната система. Той е и основен хормон при стрес.

Алдостеронът регулира кръвното налягане чрез регулиране на солите в кръвта.

При стресови ситуации организмът не може да произвежда достатъчно кортизол, поради което се усеща липса на енергия.

 

Признаци на адренална умора

 

Здравословният начин на живот може да помогне за предоляване на адреналната умора

На първо място, трябва да се погрижите за регулиране на кръвната захар. Можете да постигнете това с консумиране на храни, които нямат консерванти и нитрати. Преработените храни имат и високо съдържание на захар и трябва да се изключат от диетата. Много голямо съдържание на захар имат газираните напитки и плодовите сокове, от които трябва да се откажете. Консумирайте плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, а от месото изключете червеното.

Важно е и да се движите и спортувате достатъчно. Активният начин на живот помага за преодоляване на периодите на умора и лошо настроение. Подходящо за изпълнение на упражнения, джогинг, бягане и т.н. е времето сутрин, преди да започне интензивното натоварване със служебни ангажименти.

Престанете да пушите, не консумирайте алкохол и ограничете кафето.

Особено неблагоприятно е пиенето на кафе късно през деня или вечер.

Алкохолът със сулфити е абсолютно противопоказан, тъй като те влияят неблагоприятно на мозъка.

Никотинът също има неблагоприятен ефект, тъй като увеличава нивото на кортизол, води до неспокоен сън и колебания в нивото на кръвната захар.

С промяна на начина на живот, с повече движение и здравословно хранене можете да преодолеете адреналната умора и да си осигурите добро самочувствие, спокоен сън. Така се грижите и за цялостното си здраве.

Share Button