Какво е гломерулонефрит и какви са последствията от това заболяване

Гломерулонефритът засяга и двата бъбрека. При това заболяване се губят постепенно гломерули – така се наричат структурите на бъбрека. Може да се развие остър гломерулонефрит, който в повечето случаи преминава в хронична форма.

Острият гломерулонефрит се развива обикновено след инфекция – на гърлото или на кожата. Той се развива внезапно и е важно да се лекува навреме, за да не се стигне до хроничен гломерулонефрит.

Хроничен гломерулонефрит се развива не само след остра форма на заболяването, а и вследствие на високо артериално налягане или на диабетно бъбречно заболяване.

 

Какво е гломерулонефрит

 

Загубата на гломерули влияе неблагоприятно на бъбречната функция

Със загубата на гломерули намалява бъбречната функция, увеличава се нивото на продуктите, които се очистват от бъбреците. Това се установява чрез лабораторни изследвания на урина. При гломерулонефрит се увеличава нивото на урея, креатинин и други показатели.

 

Симптоми на хроничен гломерулонефрит

Симптомите включват умора, отпадналост, липса на апетит, болки в кръста, често уриниране. Още един симптом е повишеното кръвно налягане. При изследвания на урина в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ се установява наличие на белтък, както и на еритроцити.

По-нататък с прогресирането на заболяването пациентите започват да изпитват сладникав вкус в устата и да имат специфичен дъх. Това е много важен признак, показващ, че даден човек има хронично бъбречно заболяване.

Симптоми на хроничен гломерулонефрит

 

Последствия при прогресирането на гломерулонефрита

Заболяването напредва бавно. Но на края се стига до бъбречна недостатъчност и се налага да се прилага хемодиализа, тъй като бъбреците не могат да изпълняват пречистваща функция.

 

За да се забави прогресирането на заболяването, трябва да се лекува навреме

Важно е още при първите оплаквания и симптоми пациентите да се обърнат към лекар, да започнат клинико лабораторни изследвания и прегледи и да се приложи необходимото лечение. Тогава ще се удължи периодът на функционирането на бъбреците, ще се забави достигането до стадия на бъбречна недостатъчност и необходимост от хемодиализа.

изследвания при бъбречни заболявания

 

Вземане на биопсия за установяване на типа на хроничния гломерулонефрит

За ранно диагностициране на заболяването е необходимо да се вземе биопсия от бъбрека. Изследването на взетия материал помага за установяване на типа на хроничния гломерулонефрит. Така се предприема и необходимото лечение, тъй като всеки тип е различен. Някои типове от това заболяване се поддават по-лесно на лечение.

 

Какво съветват специалистите

Лечението се определя и провежда от специалист нефролог. Препоръките на специалистите са на първо място да се извърши изследване на урина. По резултатите може да се определи дали е необходимо извършване и на други изследвания, дали ще трябва да се вземе биопсия.

Важно е да се обърне внимание и на кръвното налягане, както и на честото уриниране, като важни индикации за възможно наличие на хроничен гломерулонефрит.

Жените често страдат от цистит. Специалистите съветват да не предприемат самолечение, защото могат да усложнят състоянието си и да се увредят бъбреците.

 

цистит

 

Норми за прием на вода от пациенти с бъбречни заболявания

Според специалистите за пациенти с бъбречни заболявания, каквото е хроничният гломерулонефрит, е необходимо да се пие по литър и половина вода дневно. Не е необходимо непременно да се приема повече. Достатъчно е пиенето на умерено количество вода.

 

да се пие по литър и половина вода дневно

Share Button