Какво е необходимо, за да намалите риска от диабет

Как да намаля риска от диабет? Това е проблем за много хора, тъй като случаите на това заболяване се увеличават все повече и повече. Освен диабет тип 1, от който заболяват децата, в зряла възраст все повече хора развиват диабет тип 2. Случаите на втория тип диабет са много повече, около 90% от всички случаи. Затова е важно да знаем как да намалим риска от това заболяване с тежки последствия за здравето и редовно да си правим необходимите клинико лабораторни изследвания.

 

риск от диабет

 

Нарушенията в обмяната при диабет

При заболяването нивото на кръвната захар се повишава. Това води до нарушения в пренасянето на захар от кръвта в клетките. Така се увреждат важни органи, като бъбреците, очите, възниква сериозен риск от ампутация на пръсти на краката или на целите крака, поради развитие на гангрена. Опасностите от отказване на бъбреците и минаване на хемодиализа, слепота, повишеният риск от инфаркт или инсулт са следствие от нарушената обмяна.

 

Кои фактори водят до развитие на диабет тип 2

Все повече публикации изтъкват, че затлъстяването и консумирането на големи количества сладки храни водят до диабет тип 2.

Особено благоприятно за развитието на диабет тип 2 е натрупването на мазнини в областта на корема и ханша. Когато в тази област има големи натрупвания, това пречи на регулирането на нивото на кръвната захар.

Обездвижването също се посочва като основен фактор за диабет тип 2. Хората, които имат заседнал живот, са в по-голям риск от заболяване.

За съжаление дори при здравословен живот и нормално тегло някакво преживяване с голям стрес също може да отключи диабет тип 2.

 

обмяната при диабет

 

Как да избегнем диабет тип 2

След като посочихме факторите за развитие на диабет тип 2, трябва да напомним, че промените в начина на живот и хранене предпазват от това разрушително за организма в по-краткосрочен или дългосрочен план заболяване. Ето списък на необходимите мерки:

  • Намалете или изключете напълно от менюто си и от менюто на семейството сладките храни. Тук не се включват пресните плодове, а всякакви бонбони и сладкиши приготвени със захар.
  • За хората със затлъстяване е важно да намалят теглото си до здравословно ниво. Ограниченият прием на мазни и тестени храни, увеличаването на количеството зеленчуци и пресни плодове, както и повече движение, помагат за смъкване на килограми. Не забравяйте напитките – вместо сокове с голямо количество захар пийте вода, както и чай и кафе без захар.
  • Свързана с предната мярка е настоящата – дори да сте с нормално тегло и да не консумирате много сладко, старайте се да се движите достатъчно. Ако не искате да се занимавате със спорт, да тичате сутрин, ходете пеша колкото може повече. Следете крачкомера на телефона си и правете поне по 5000 крачки дневно.
  • Старайте се колкото може повече да си спестявате стресови ситуации. Планирайте нещата, за да не се стига до тях или поне да не възникват, доколкото това зависи от вас.
  • Избягвайте богати на въглехидрати храни. Все повече хора променят начина си на хранене в тази посока, за да подобрят здравето си. Картофите и оризът са богати на въглехидрати. Избягването им, консумирането на елда и нахут са за препоръчване. Можете да намерите много рецепти за приготвяне на яхнии, кюфтенца и други специалитети от тези два продукта.
  • За общо подобряване на здравето, което намалява риска от диабет тип 2, помагат и пробиотиците. Можете да купите такива или да си направите сами. Още в Древна Гърция и Древен Рим са познавали и използвали млечната ферментация. Пробиотичните бактерии укрепват имунната система, помагат за намаляване на теглото, на холестерола и на кръвното налягане. Те се наричат и „живи микробни хранителни добавки“.

 

диета при диабет

 

Промените в начина на живот ще ви предпазят от диабет тип 2. Освен това ще се чувствате много по-добре със здравословно хранене и достатъчно движение. Следете здравето си и си правете редовно препоръчаните от лекаря ви лабораторни изследвания на кръв, за да вземете ранни мерки, ако има нужда от лечение.

Share Button