Защо се подуват пръстите на ръцете

Подуването на пръстите се случва много често през лятото, а може да се получи и след консумация на солени храни. Понякога подпухването не е единственото оплакване, то е придружено с болки. Дори ако носите пръстени, не можете да ги свалите от подутите пръсти.

Това подуване не е само неудобство, то може да е свързано със здравословни проблеми. Ще опишем възможните причини за него, а ако изпитвате този проблем, е време да си направите кръвни изследвания и да се консултирате с лекар специалист.

причини за подуването на пръстите на ръцете

Възможните причини за подуването на пръстите на ръцете

Вече споменахме основните две причини: горещо време и консумация на богати на сол храни.

  • Горещината

Първата честа причина за подуване е горещината, тъй като тя кара кръвоносните съдове да се разширяват и така, с цел запазване на телесната температура в нормални граници, през кожата се отделя топлина. Телесните течности се движат по-интензивно и част от тях попада в меките тъкани, където причинява подуване. Ако освен подуване усещате и болки, потърсете съвета на лекар за изследвания в медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ.

  • Солените храни

Солта е натриев хлорид, тоест съдържа натрий. Прекалената консумация на продукти, богати на натрий, какъвто е солта, предизвиква задържане на вода, тъй като тялото трябва да поддържа равномерно съотношение между натрия и водата. Ако подуването продължи около ден-два, няма причини да се тревожите за здравето си. Но ако продължава по-дълго, трябва да си направите клинико лабораторни изследвания.

задържане на вода

 

Ето още няколко причини, предизвикващи подуване на пръстите на ръцете и предизвикани от здравословни проблеми:

  • Проблеми със ставите

С напредване на възрастта тъканите в края на ставите се износват. Това се нарича артрит и е свързано с подуване на пръстите на ръцете. Обърнете се към лекаря си за насочване към специалист, който ще определи източника на проблема.

  • Синдром на карпалния тунел

Изложени на риск от развитие на този синдром са хората, които работят на компютър, работят с вибриращи машини, както и всички, които трябва ежедневно и многократно да извършват повтарящи се движения на китката в процеса на работа.

При синдрома на карпалния тунел се притиска междинният нерв, който минава през китката през така наречения карпален тунел. Страдащите от него изпитват болки, подуване и изтръпване на пръстите. Тези симптоми започват да се появяват постепенно, отначало през нощта. Ако се оплаквате от тях и се появяват нощем, веднага потърсете лекар.

  • Лимфедем

Лимфедемът означава блокиране на лимфната система, вследствие на което лимфната течност не се отделя от тялото както обикновено. Ако пациентка е преминала операция на рак на гърдата, може да се появи лимфедем.

За да се уточни дали причината за подуването не се крие в проблем в лимфната система, трябва да ви прегледа специалист и да ви се назначат лабораторни изследвания на кръв.

  • Проблем с имунната система

Ако имате автоимунно заболяване, едно от последствията от него може да бъде подуването на пръстите. При преглед, свързан с този проблем, трябва да уведомите лекаря за заболяването си.

Лечението на подуването на пръстите

Лечението е свързано с приема на медикаменти или прилагането на друг вид лечение за заболяването, предизвикало подуването. Например ако причината е инфекция, е необходим прием на антибиотик.

Ако подуването на пръстите е свързано с болки, може да се наложи пациентът да приема и болкоуспокояващи медикаменти.

Тъй като подуването може да стане хронично, добре е пациентът да бъде наблюдаван от лекаря, за да прилага и коригира терапията.

Share Button